Bybildet

Dame for sin hatt

Moter har vært viktige for Tromsøs damer i lang tid. Slik var det også for Gerda Devold i Storgata 107.

HATTEMOTER: Fru Gerda Devold beskriver under vårt hjemmebesøk forskjellige typer hatter som tromsødamene har brukt opp gjennom årene. Denne jentegjengen ser ut til å ha det så trivelig at de får illustrere både kaffeslabberas og korrekt hatteantrekk for sin samtid. Beklageligvis er ingen av dem fru Devold. Bildet gjengis med tillatelse fra Perspektivet Museum. Foto: Høegh-samlingen/ PEM-THO-00037 

Eksklusiv

– Det er ikke få hatter fru Devold har liggende på loftet i Storgata. Her er stråhatter og filthatter med og uten sløyfer og fjær. Den mest up-to-date hatten er persianerhatten fra begynnelsen av 60-årene. «Før var det helt utenkelig å gå ut uten en hatt på hodet», forteller hun. «I 1925 brukte jeg en sort hatt med bred brem og slør. På bremmen var det festet fjær med flere lag gulltråd. Sløret var ikke noe problem. Det lunet litt og var greit å snakke gjennom, smiler fru Devold.