Slik kan svart omsetning av fisk skjules:

Opp til 20 prosent av fisken som eksporteres er av ukjent opphav: – Ikke vanskelig å jukse

Forskningsrapporter viser at Norge eksporterer opp mot 20 prosent mer fisk enn det som registreres hos norske fiskebruk. Fangstsertifikatene som skal hindre svart omsetning til EU kan enkelt manipuleres.

PROBLEMATISKE FANGSTSERTIFIKATER: iTromsø avdekker et omfattende sikkerhetshull i kontrollmekanismene som skal hindre av ulovlig fanget fisk havner på EU-markedet.   Foto: C. Poppe / NTB scanpix

Eksklusiv

– Dette går ut over hele fiskerinæringa og det skjuler miljøkriminalitet. Norske myndigheter virker heller ikke å ta inn over seg at vi i realiteten fangster så mye som 20 prosent over den totale kvoten vi er blitt enige med russerne om. Dette gjør at bestandsestimatene til forskerne er feil, sier fiskeoppkjøper og eksportør, Steinar Eliassen i Norfra Eksport, til iTromsø.