UiT starter musikkstudie med laptop som hovedinstrument

Musikkonservatoriet ser til hitlistene og tilpasser seg en moderne musikkbransje som i liten grad tar i bruk tradisjonelle instrumenter.

LAPTOP-STUDIE: Gaute Barlindhaug er en av gjestelærerne når studenter ved Musikkonservatoriet fra høsten 2020 kan velge bærbar PC som hovedinstrument i bachelorgrad. Foto: Ronald Johansen 

Eksklusiv

– Det er i dag et stort skifte innen moderne musikkproduksjon. Vi ser at musikk laget ved hjelp av datamaskiner er blitt viktig i populærmusikken, sier musikkprodusent og førsteamanuensis i musikkteknologi ved UiT, Jon Marius Aareskjold-Drecker til universitetets egen nettside.


Jobber for å gjøre båtbygging til en UiT-grad

En arbeidsgruppe arbeider nå for å se om det lar seg gjøre å tilby en bachelorgrad i faget.


Ifølge Aareskjold-Drecker må man langt ned på VG-lista for å finne låter spilt inn på den «gammeldagse måten».

– Jeg gjorde en opptelling for noen uker siden, og da fant jeg Ed Sheeran med kassegitar på 19. plass. Alt over var programmert musikk, sier Aareskjold-Drecker.

Tilpasser seg endringer i musikkbransjen

Stadig mer musikk produseres uten tradisjonelle instrumenter. For å møte denne endringen i musikkbransjen tilbyr Musikkonservatoriet snart undervisning også i elektronisk musikk hvor studenter kan velge laptop som hovedinstrument.


Musikkintervjuet: Vidar Hanssen

– Bølgen av Tromsø-techno skjedde mot alle odds

I flere tiår har Vidar Hanssen vært den røde tråden i Tromsøs elektronika-miljø. Nå kommer utgivelse nummer 200 på Beatservice Records; plateselskapet han startet for å dokumentere byens musikkmiljø.


Utdanningen er bredt anlagt og rettet mot studenter som ser for seg en fremtid som musikkutøvere, produsenter eller pedagoger.

Studentene vil i løpet av studieløpet jobbe med låtskriving, produksjon og samspill.

– Laptop er et flytende instrument

Gjestelærer Gaute Barlindhaug sier at studiet vil bli annerledes enn når man spiller instrumenter som fiolin eller gitar.

– Laptop er på en måte et mer flytende instrument, som brukes til å lage et større system gjennom programmering. Ved elektronikamusikk må man imidlertid også øve og koble hendene sammen med det man ønsker å skape. Gjennom det å skape selv blir man god på det man gjør, sier Barlindhaug til UiTs nettsider.

LENKE

UIT

https://uit.no/nyheter/artikkel?p_document_id=656979&p_dim=265634