På herrenes 30 kilometer fellesstart med skibytte var det skikongen Petter Northug som leverte i hans første konkurranse i mesterskapet.

Northug tok en monsterspurt og kom i mål på 1.15,46,1. Sjur Røthe tok sølvet, mens Niklas Dyrhaug fikk bronsen. Britiske Andrew Musgrave ble nummer fire.

- Jeg fikk det litt som jeg ønsket i dag. Jeg fant aldri noen åpning før på oppløpet, så det ble kaotisk, rett og slett. Jeg fikk aldri mulighet til å bruke kreftene mine, men det kommer muligheter senere. Det viktigste var å komme først i mål, sier Petter Northug til NRK.

Northug var langt fra fornøyd med avslutningen og mener det er mye han kunne gjort bedre.

- Det er mye jeg gjerne skulle ha forbedret. Jeg skulle også gjerne vært 10 kilo lettere og forbedret utseendet mitt, sier langrennskongen i kjent stil.

Tromsø-hyllest

Han tok seg også til til å hylle Tromsø.

- Det er fantastisk i Tromsø. Det er fine bilder og Tromsø stiller med et fantastisk publikum. Vi utøvere synes det er utrolig stas og det er veldig artig å gå her. Jeg håper de får store mesterskap her i nærmeste framtid, sier Northug.

På pressekonferansen utdypet han hvor fornøyd han var.

- Det er veldig fine løyper i Tromsø. Det var såpass utfordrende på klassisken at vi fikk den spredningen på feltet som vi ønsket. Dermed ble det ikke en kaotisk skøytedel, men teknisk krevende og ikke for tøffe bakker. Det var mye publikum i løypa og det var gøy å gå her, sier Northug.

Northug mener Tromsø helt klart bør sette seg som mål å arrangere verdenscup.

- Det er veldig fine bilder. Nå har de et løypenett man kan bruke i world cup, så det mener jeg absolutt være en målsetting, å arrangere world cup i Tromsø i framtida, sier Northug.

Han legger ikke skjul på at NM har stor betydning.

- Når det ikke er VM eller OL, er det viktig å kjempe om NM-tittel, så det var gøy å ta den i dag, sier Northug, som ikke har de største forhåpningebne til morgendagens sprint.

- Jeg har jo en bror (Tomas Northug), som har hatt et fantastisk mesterskap her med en 122.-plass og 34.-plass på sprinten, så vi får se hva vi gjør, sier han.

- Petter ble for sterk i dag. Jeg var fornøyd med avslutningen og gjennomføringen, men vet jo Petter er god i spurt, sier Sjur Røthe til NRK.

Beste fra nord

Martin Mikkelsen ble beste løper fra Team Nord-Norge med 18.-plass. Håkon Mikalsen ble nummer 20, mens Rolf Einar Jensen endte på 26.-plass. Kvaløysletta-løperne Torgeir Sulen Hovland og Christian Tvedt Bugge, ble henholdsvsi nummer 47 og 55.

Petter Northug i aksjon på NM på ski på Storelva. Herrenes 30 kilometer fellesstart med skibytte. Foto: Ronald Johansen