Turnjenter fra Tromsø trosser europeisk hetebølge - trener i 39 varmegrader

Mens hetebølgen «Lucifer» herjer i Europa, trener de unge gymnastene fem timer daglig i en hall uten aircondition.
sport

For en uke siden dro ti medlemmer av Tromsø turnforening til Kiev for å delta på treningsleir sammen med venneklubben fra den ukrainske hovedstaden.  Jentene er mellom 10 og 17 år og konkurrerer på det høyeste nivået i Norge innen rytmisk gymnastikk. Med seg har de trener og syv mødre.

Samtidig som Tromsø-delegasjonen ankom Ukraina, begynte temperaturene på kontinentet å stige.

Flere døde i Europa

Hetebølgen som den siste uken har lagt seg over Sør- og Øst-Europa har fått navnet «Lucifer», og det er ikke uten grunn. I flere land har temperaturene ligget vel over 40 grader, mens de enkelte steder har klatret opp mot 44 grader.

Fere mennesker har mistet livet i Romania, Italia og Polen. BBC beskriver hetebølgen som den varmeste på ti år.

Flere land har sendt ut risikovarsel og bedt folk holde seg innendørs og drikke mye vann.

- Her har det vært over 40 grader flere dager, men nå ligger temperaturen på 39, forteller sportslig leder for rytmisk gymnastikk i Tromsø turnforening, Lisa Andreassen. Hun er med på turen som både mor og avdelingsleder.

Trener i varmen

Tross varmen, har ikke «Lucifer» stoppet de ti Tromsø-gymnastene fra å holde seg aktive. I en hall uten aircondition trener de fem timer om dagen sammen med turnere fra Ukraina og Latvia.

BASSENG Mellom de intense treningsøktene, slapper tromsøjentene av ved og i bassenget.  Foto: Lisa Andreassen

- Vi har tatt gjort ei vurdering av situasjonen og funnet ut at det er forsvarlig. Vi har fylt fryseren med vann til jentene, og de får mye hvile mellom slagene. I hagen her vi bor har vi i tillegg et basseng, slik at de kan kjøle seg skikkelig ned, sier Andreassen.

KONKURRANSETURNERE Jentene fra Tromsø konkurrerer internasjonalt og på øverste nivå i Norge. Her avbildet under en av treningsøktene i Kiev.  Foto: Lisa Andreassen

Treningene begynner ikke før klokken 15.30 og varer til 20.30.

- Vi er nødt å trene såpass sent, da det er for varmt midt på dagen, forklarer den sportslige lederen.

Tromsø-turnerne skal trene i ei uke til i Kiev før de vender nesen hjemover. Etter alle solemerker vil også den siste uken i hovedstaden bli utfordrende for turnerne, da det også til uken er meldt temperaturer over 40 grader.