Paraidrettsdag i Tromsøhallen: Savner litt bedre oppfølgning fra kommunen

Søndag ble det arrangert paraidrettsdag i Tromsøhallen, hvor deltakerne kunne bli kjent med flere idrettstilbud for fysisk funksjonshemmede.

ELEKTRISK BANDY: Frode Heggelund (til venstre) har drevet med EL-innebandy i tre år. Nå håper han at Varg Levi Isaksen Eira blir bitt av basillen. 

sport

– Tilbudet er arrangert av syv særforbund, med innebandyforeningen i spissen og finansiert gjennom Ekstra Stiftelsen, forteller Torben Simonsen, fagkonsulent i Norges idrettsforbund.

I tillegg til innebandy, kunne nysgjerrige også få prøve seg på judo, boccia, taekwondo, bordtennis, badminton og golf.


Nav-bilen til Kirstis handikappede sønner ble kondemnert. Nå frykter hun isolasjon etter avslag på ny bil

Kirsti Johansens multifunksjonshemmede sønner Emil André (28) og Tobias (24) er helt avhengige av spesialtilpasset bil med heis og rampe for å komme noe sted. Nå kjemper moren en fortvilet kamp mot Nav.

 

– Ikke alle kan gjøre alt, uavhengig av funksjonshemmelse. Mange kom hit i dag for å se hvilke tilbud som finnes, og mange har sagt at de vil benytte seg av dem. I dag var det nesten 30 deltakere som fikk prøvd ut de forskjellige tilbudene, forteller han.

Ønsker bedre oppfølgning fra kommunen

Simonsen savner imidlertid litt bedre oppfølgning fra Tromsø kommune.

FORNØYD: Ann Katrin Eriksson fra Norges Bandyforbund og Torben Simonsen, fagkonsulent i Norges idrettsforbund for idrett for mennesker med funksjonsnedsettelse. 

– Jeg har tatt kontakt og bedt om videreformidling. Likevel kom det flere som ikke har fått informasjon om arrangementet, sier han.

Ann Katrin Eriksson i Norges Bandyforbund er enig.

– Ofte er det jo ikke opp til personen selv å vite hvilke tilbud som finnes, men til støtteapparatet. Da er det viktig med god oppfølging og informasjon, sier hun.

Populært tilbud

En av dagens mest populære aktiviteter var EL-innebandy, hvor spesialtilpassede kjelker kan nå hastigheter opptil 14 km/t. Der fikk alt fra norgesmestere til nybegynnere prøvd seg på banen.


Denne heisen må (!) tas i bruk dersom det brenner

Prosjektlederen for evakueringsheisen for rullestolbrukere på Fokus kino håper heisen kan tas i bruk i januar 2019. Dermed er mange års venting for kinogjengere i rullestol snart over.

 

Frode Heggelund er blant de mest drevne, og har holdt på med idretten i tre år. Han håper at arrangementet bidrar til rekruttering av flere utøvere.

– Jeg så fem-seks nye fjes i dag, så det blir spennende å se om noen av dem dukker opp på trening på onsdag, sier han.

EKS-PROFF: Tidligere TIL-spiller Tom Høgli testet også ut EL-innebandy. Foto: Pablo Vargas 

Heggelund foretrekker selv å spille i angrepsposisjon, men mener det er det er en plass på laget, uansett hvilken funksjonsnedsettelse man har.

– Dette er et lagspill, så det finnes alltid en oppgave for alle. Har man dårlig syn, kan spillet tilpasses med fargede baller, eller bruke en ball med lyd, slik at man høre hvor den befinner seg, forklarer han.

– Det er også muligheter for ledsagerstyring, om man ikke kan styre stolen selv, legger han til.

PROFF: Gaute Nymoen har en NM-tittel med Bærums Verk, og var med som instruktør i Tromsøhallen. Foto: Pablo Vargas 

Varg Levi Isaksen Eira var blant dem som fikk prøve idretten for første gang, men utelukker ikke at det kan bli flere ganger.

– Det kan godt hende at jeg kommer tilbake. Jeg fokuserer egentlig ikke så mye på selve innebandyen, men liker best å bare kjøre rundt, innrømmer han.


– Som en halv seier

Frode Heggelund (25) fikk fullstendig medhold da han klagde Fjellheisen inn for Likestillings – og diskrimineringsombudet.

 

– Da kan vi bygge en egen liten bane til deg, skyter Eriksson inn.

Grusing av assistentlaget

Marit Dieseth og Ingar Bakke fra Assister Meg, privatleverandør av assistenter, var også til stede på arrangementet.

– Vi har hatt noen fantastiske dager her. Det har vært en sann glede å være med, og ikke bare som sponsorer, sier Dieseth.

ASSISTENTLEVERANDØR: Marit Dieseth og Ingar Bakke fra omsorgstjenesten Assister Meg, synes det var fantastisk å være med på arrangementet. 

De fikk selv prøvd seg på EL-innebandy for første gang på i Tromsøhallen. Bakke innrømmer imidlertid at det ble langt fra plankekjøring fra deres side.

– Assistentlaget ble slått 17–0 på drøyt ti minutter, sier han.