Skytterfamilien som kan bli historisk

- At hele familien driver med dette betyr egentlig alt, sier rekordjaktende Roy Håkstad.

SKYTTERFAMILIEN: Roy og Torunn Håkstad er veteraner i skyttermiljøet. Nå deltar også alle barna i familien - Torinn (13), Njård (11) og Ådne (9) - på skytterstevner.  Foto: Privat

SEIRET IGJEN: Roy Håkstad (midten) bæres på gullstol av klubbkameratene Truls Pedersen og Marius Manskow Levang etter sin fjerde triumf på felthurtig på Landskytterstevnet i sommer.  Foto: Privat

sport

I sommer kunne Roy Håkstad i beste sendetid på NRK feire sin fjerde tittel i felthurtig på Landsskytterstevnet. Triumfen gjør at Lakselvdal-skytteren troner øverst på adelskalenderen i felthurtig i Norge, sammen med legenden Jan Erik Oldbergsveen, med fire seire hver.

Bak triumfen står en hel skytterfamilie. Kona Torunn har også markert seg som skytter i en årrekke. Nå er også barna Torinn (13), Njård (11) og Ådne (9) alle aktive skyttere på stevner.

- Når man drar rundt på stevner og dra sammen som familie, så blir det mye enklere enn om jeg skulle gjort dette alene. Det hadde ikke gått, så det betyr alt rett og slett, sier Roy Håkstad.

- Det er veldig fint for familien at det har blitt en familiesport. Samholdet i familien har godt av det og ungene kommer så fort inn i miljøet, sier "skyttermamma" Torunn Håkstad.

Vil gjøre som pappa

13 år gamle Torinn Håkstad har virkelig blitt født inn i skyttersporten.

- Hun var med på sitt første Landsskytterstevne da hun var et halvt år og har bare gått glipp av ett siden, sier pappa Roy.

I dag er 13-åringen en ambisiøs skytter. Og målet er å gå i fotsporene til pappa Roy.

- Det er et godt miljø, og så er det gøy å konkurrere mot andre på egen alder. Jeg har lyst til å bli første dame som vinner felthurtigfinalen, sier Torinn Håkstad - som tok til tårene foran NRK-kameraene da pappa vant årets felthurtig.

Hun hjalp pappa med tidtaking under trening i garasjen i forberedelsene. Selv trener hun minst en gang i uka, ved siden av hyppige konkurranser i helgene.

- Det var nervøst når han måtte bytte børse. Jeg ble glad da han vant, erindrer 13-åringen om jubeldagen da pappa vant på LS.

LES OGSÅ: For tredje gang var Roy raskest av 3.000 skyttere

Variasjon

Samtidig bedyrer foreldrene i skytterfamilien at det er viktig å variere tidsbruken i et hus hvor skyttersporten står sterkt.

- Vi deler oss litt slik at vi også får gjort andre ting i helgene. Så plukker vi ut i løpet av en sesong noen hovedbegivenheter som alle kan få med seg, sier Roy.

Med hus på Berg går det litt tid for å komme seg til skytterbanen i Lakselvdal, eller inneanlegget på Kvaløya.

- Vi har en skytesimulator på datamaskinen som har vært stående ubrukt en stund. Vi har tenkt å få den nede i kjelleren slik at vi kan trene hjemme. Det blir lettere, sier Torunn Håkstad.

Ambisjoner

For kommende sommer venter et skikkelig høydepunkt med LS i Øverbygd.

- Vi ser på det som hjemmebane. Da kommer det slekt og venner, og det hadde vært skikkelig gøy å skyte en finale, sier Torunn Håkstad som har vært på prinsesselaget (20 beste kvinnelige skyttere) tre ganger.

- Jeg har fått litt "blod på tann" etter årets LS. Men jeg må forbedre meg på stående, konstaterer hun.

For Roy Håkstad er målet nå krystallklart. Å ta tronen i norsk felthurtig-historie alene.

- Man setter seg hele tiden nye mål. Det er klart at det neste målet, sier han.

Sist helg ble hans ferskeste triumf feiret med kakespising på klubbanlegget i Lakselvdal.

- Det var mest for å feire skytterlaget, dugnadsinnsatsen og det gode miljøet vi har. Vi var 14 deltakere og nådde åtte finaler på LS i år. Det er enormt bra, sier Roy Håkstad.