– I mine øyne er hun verdens beste håndballspiller, sier TV 2-ekspert Ida Alstad.

– Hun er komplett, mener Alstad med fem gull i OL, VM og EM.

Henny Reistad behøvde ikke å ta frem hele arsenalet i Aarhus. Men da Reistad og Nora Mørk kom på banen etter 16 minutter dro Norge rett fra alpelandet som spiller sitt første sluttspill i november. En litt rusten norsk åpning med 13–7 ble til 23–10-ledelse ved pause.

Så sent som i august ble Nora Mørk kåret til verdens beste av nettstedet Handball Planet.

Men Nora Mørks stemme går også til lagvenninnen i Esbjerg.

– Hun er den mest komplette spilleren. Hun har perfekt høyde til å være både playmaker og skytter. Hun kan gå begge veier og er god i forsvar, og i kontra. Hun har alle forutsetninger som skal til og er den som er best. Og så har hun hodet. Hun er en kald fisk, sier Mørk til TV 2 og melder også «hadde dødd for å være 181 cm og se ut som en antilope».

Altså Henny Reistad.

EM-AKTUELL: Thale Rushfeldt Deila leverte en god EM-søknad. Hun er datter av fotballtrener Ronny Deila, mens tidligere toppspiss Sigurd Rushfeldt er hennes onkel. Foto: Bo Amstrup / NTB

Stine Bredal Oftedal spiller ikke kampene i Danmark på grunn av et nesebrudd. Dermed er Reistad kaptein. Når EM åpner mot Kroatia 4. november er hun ventelig visekaptein i Camilla Herrems fravær.

Reistads rolle vokser.

– Det kjennes veldig bra å ha ansvar, sier hun selv. Reistad er tilbake i form etter en sesongoppkjøring som har inneholdt både en ryggskade og en brekt lillefinger.

Også en tredje støttespiller, Veronica Kristiansen, viste at hun blir viktig i EM. Györ-profilen ble toppscorer med syv mål. Emilie Hegh Arntzen leverte også en bra kamp med ni assist.

GREP SJANSEN: Vilde Ingstad dominerte for Norge. Foto: Bo Amstrup / NTB

Norge får langt tøffere motstand mot Nederland (lørdag) og Danmark (søndag). Men håndballjentene leverte en positiv første test uten den gravide trioen med 571 landskamper – Kari Brattset Dale, Camilla Herrem og Sanna Solberg-Isaksen.

Vilde Ingstad viste at hun er hett alternativ som strekspiller sammen med VM-suksessen Maren Aardahl. Oslo-jenta er lagvenninne med Reistad og Mørk i Esbjerg og fikk ballene servert. Ingstad scoret seks mål på syv skudd i Ceres Arena.

De to nye venstrekantene fikk ikke all verdens oppspill, men Sunniva Næs Andersen scoret på sine tre muligheter med lekre avslutninger Mye skal skje om Vipers-kanten ikke blir presentert i EM-troppen 11. oktober.

MARKERTE SEG: Marie Davidsen med 18 redninger. Foto: Bo Amstrup / NTB

Bakspillerne Thale Rushfeldt Deila (3 mål) og Kristina Novak (3 mål) viste at de vil kjempe om en EM-plass sammen med strekspiller Ane Cecilie Høgseth (2 mål) og venstrekant Rikke Øyerhamn. Thorir Hergeirsson antyder at det blir 20 spillere i EM-troppen.

– Veldig gøy å få det til litt i dag, sier duellsterke Rushfeldt Deila til TV 2.

– Det var dritmorsomt. Så deilig. Jeg synes det gikk bra, sier en fornøyd Høgseth - troppens yngste med sine 21 år.

Keeper Marie Davidsen har vokst for Bucuresti i Champions League. Med Katrine Lunde på tribunen og Silje Solberg på benken, leverte bergenseren 18 redninger. Med en redningsprosent på 45 styrer hun mot mesterskapsdebut om en drøy måned.

EM arrangeres fra 4. til 20. november i Slovenia, Nord-Makedonia og Montenegro.