Russ Cook (27) har løpt Afrika fra sør til nord, tilsvarende 385 maratonløp, på 352 dager.

– 352 dager på veien er lenge, uten å se familien min, kjæresten min. Kroppen min er full av smerte, men det er bare denne ene dagen igjen. Jeg skal ikke klage, sa Cook til Sky da an la ut på siste etappe søndag.

22. april 2023 startet Russ Cook løpeturen fra Cape Agulhas – Afrikas sørligste punkt.

Ved målgang i Ras ben Sakka, Afrikas nordligste punkt, blir han den første som har løpt det afrikanske kontinentet på langs.

– Jeg er litt sliten, konstaterer Cook tørt etter målpassering til Sky, fortsatt våt etter å ha tatt seg et lite bad i havet.

Foto: STR / AP

Den 27-årige briten sier at han slet med sin mentale helse, med gambling og drikking, og ville «gjøre en forskjell», skriver BBC.

Underveis – nærmere bestemt på dag 200 – fikk han trøbbel med ryggen og måtte redusere antall kilometer per dag. Dag 205 og 206 røk fullstendig. Men Cook lot seg ikke stoppe.

Totalt er turen på omtrent 16 456 kilometer. Samtidig har han samlet inn over 7,6 millioner kroner til veldedige formål.

Ved grensen mellom Mauritania og Algerie holdt det på å bli stopp igjen. Han fikk først ikke visum. Men også det ordnet seg til slutt – etter at han hadde holdt en appell på X.

Søndag snørte han altså på seg joggeskoene for siste gang på denne turen. Han satte kursen for Tunisias nordligste punkt. På forhånd hadde han bedt støttespillere om å løpe sammen med ham på denne siste maratonetappen. Det gjorde de.

Dermed ble det en skikkelig «Forrest Gump»-avslutning for 27-åringen, som har dokumentert ferden på sin youtube-kanal.

Cook fastslår at det blir skikkelig feiring, hjulpet av en avslutningskonsert av det britiske punkbandet Soft Play, tidligere kjent som Slaves, på et hotell i Bizerte.

Og den tøffeste karen vil endelig få tak i det eneste han har lengtet etter siden dag én – en jordbær Daiquiri.

– Det har uten tvil vært de tøffeste dagene i mitt liv, men også en enorm ære. Vi har møtt utrolige mennesker i hvert eneste land som har tatt oss imot med kjærlighet og godhet. Menneskeheten er en vakker ting. Takk til det afrikanske folk, skrev Cook på X for noen dager siden.

Foto: STR / AP