Norges Skiforbund offentliggjorde tirsdag troppen til Tour de Ski, som går av stabelen i Sveits, Tyskland og Italia fra 31.desember til 8.januar.

Silje Theodorsen får muligheten etter å ha gjort flere sterke prestasjoner gjennom starten av sesongen. Hun var også med på å vinne blandet sprint for Norges B-lag nylig.

Erik Valnes sitt navn er ikke med på skiforbundets liste over løpere som sendes nedover. Etter en trøblete inngang på sesongen, med lite trening og en kropp som ikke fungerte helt som den skulle, leverte 26-åringen likevel en god sesongåpning i finske Ruka.

Helga etter var det mer varierende og han ble kun nummer 59 på fellestarten på Lillehammer. Påfølgende helg sto han av etter prologen under klassisk-sprinten på Beitostølen grunnet såre luftveier, og en uke med sykdom og ingen trening fulgte etterpå.

Derfor kom det ikke som noen overraskelse at det ikke blir Tour de Ski på «Godstoget fra Sørreisa» denne gangen.

Heller ikke Anna Svendsen fra Tromsø Skiklubb er tatt med. Norge kunne stilt med én kvinnelig løper til i Tour de Ski, men ifølge forbundet velger flere av de kvalifiserte på sprintkvoten heller å gå skandinavisk cup i Finland. 15 av de 19 uttatte til langrennstouren er på elitelandslag.

Ingvild Flugstad Østberg (32) som er i form og var på verdenscuppallen sist helg, blir heller ikke en del av den norske Tour de Ski-troppen. I timene før meldte TV 2 at Østberg ikke stiller til start i Mellom-Europa på grunn av belastningen det er å gå sju etapper på en drøy uke. Hun skal sammen med langrennsledelsen ha ment at det vil være fornuftig å stå over.

Østberg har ikke konkurrert i et Tour de Ski-felt siden hun i januar 2020 kom på seierspallen som nummer tre sammenlagt.

Helseutfordringer stoppet henne fra å delta i de to siste utgavene, og nå går også 2022/23-versjonen uten Østberg. Hun vant tourtittelen i 2019.

Opptur

I vår fikk ikke Østberg fornyet status som landslagsutøver. Det gjorde at hun måtte satse på egen hånd og tåle økt resultatpress i håp om å gå seg inn på det norske verdenscuplaget.

Det har hun klart, og sist søndag viste 32-åringen prov på formstigning. Da tok hun en oppløftende andreplass på den klassiske 20-kilometeren i Davos. Pallplassen var hennes første siden februar 2020.

Tour de Ski starter med sprint i sveitsiske Val Müstair 31. desember og avsluttes opp Alpe Cermis i Italia 8. januar.

Hele det norske uttaket:

Kvinner: Margrethe Bergane (Konnerud), Anne Kjersti Kalvå (Lundamo), Julie Myhre (Byåsen), Mathilde Myhrvold (Vind), Astrid Øyre Slind (Oppdal), Silje Theodorsen (Kvaløysletta), Heidi Weng (BUL), Lotta Udnes Weng (Nes), Tiril Udnes Weng (Nes).

Menn: Pål Golberg (Gol), Hans Christer Holund (Lyn), Emil Iversen (Varden Meråker), Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen), Simen Hegstad Krüger (Lyn), Håvard Moseby (Kjelsås), Martin Løwstrøm Nyenget (Lillehammer), Sjur Røthe (Voss), Sindre Bjørnestad Skar (Bærums Verk og Hauger), Didrik Tønseth (Byåsen).