Kroatene slo Spania 30-29 i sin kvartfinale tirsdag.

Oppgjøret ble av det meget jevne og dramatiske slaget. Lagene fulgte hverandre som skygger gjennom store deler av kampen, men i annen omgang hadde Kroatia hele tiden et lite initiativ. Det ga Marko Mamic og lagkameratene aldri fra seg.

Ved pause sto det 17-15 i kroatisk favør etter en første omgang der Spania var best innledningsvis. Etter hvert spilte kroatene seg inn i kampen.

I innledningen av annen omgang så Kroatia ut til å takke for følget. En spansk timeout på stillingen 21-16 dannet imidlertid plattformen for den solide opphentingen som fulgte, og med sju minutter igjen å spille var spanjolene igjen a jour på 28-28.

Avgjort

Scoringer av Domagoj Duvnjak og Zlatko Horvat sendte Kroatia opp i ny tomålsledelse med tre minutter igjen å spille, og da kunne selv ikke en ny timeout redde spanjolene.

Valero Rivera tente riktignok håpet for Spania med da han overlistet Kroatias målvakt Ivan Stevanovic fra sjumetersmerket med drøye minuttet igjen, men nærmere kom ikke spanjolene utlikningen laget måtte ha for å sikre seg ekstraomganger.

Kroatia ble verdensmester i håndball i 2003 og har i tillegg tatt tre sølvmedaljer. I EM-sammenheng har laget tatt medalje i fire av de fem siste mesterskapene.

Revansj?

Fredagens semifinale blir Norges sjette møte med Kroatia på mindre enn to år. For ett år siden møttes lagene i bronsekampen i EM i Polen. Da trakk kroatene det lengste strået og vant klart 31–24. Norge gikk seirende ut med 34–31 i gruppespillskampen mot Kroatia i samme mesterskap.

I 2015 ble det norsk 27–26-seier mot kroatene i EM-kvalifiseringsmøtet i Stavanger. Returkampen fire dager senere endte med kroatisk 31–25-triumf.

Lagenes hittil siste møte var i OL-kvalifiseringen i april i fjor. Også da vant Kroatia 27–21, et tap som bidro til at Christian Berges norske mannskap ikke kom til Rio-lekene i fjor sommer.