Det norske IOC-styremedlemmet var i ettermiddag i Tromsø for å snakke om veien videre for Tromsø 2018.

- Må tro på statsgaranti

Og skal vi tro Heiberg, er det ingen grunn til å jobbe med bremsene på frem til avgjørelsen om statsgaranti kommer i løpet av høsten.

- Vi må ha tro på at det ordner seg. Hvis ikke kunne man bare lagt ned arbeidet, sa Gerhard Heiberg under pressebriefingen på toppen av fjellheisen.

Han har også tro på at den Internasjonale olympiske komite (IOC) vil like Tromsøs søknad, når den tid eventuelt kommer.

- Beijing var en engangsforeteelse

- Tromsøs søknad blir nok å passe godt bra inn i IOC sitt konsept om lokalt tilpasset vinter-OL, sier Heiberg.

Heiberg sier at framtidige OL-arrangementer skal tilpasses lokale forhold, og at det mega-OL vi nettopp har vært vitne til i Beijing nok blir en engangsforeteelse.

- De olympiske leker skal gjennomføres på nasjonal manner, uten de helt store beløpene, og størrelsen på anleggene må være tilpasset lokale forhold, sier han.

IOC har med andre ord satt foten ned for de enorme utgiftene og ønsker nå i større grad å fokusere på bærekraftighet og etterbruk. Der kan nok de mest "kompakte lekene siden 1960", som Petter Rønningen kaller det, være med på å konkurrere.

Forstår skepsis

Tromsø 2018 har fått kritikk for at de i liten grad har vært istand til å dra med seg de forskjellige idrettsforbundene, og Heiberg sier at han kan forstå at sommeridrettene er skeptiske til Tromsøs OL-søknad.

- Her er det snakk om enorme summer så jeg kan forstå skepsisen blant sommeridrettene, men jeg tror de vil komme etter når de innser at alle vil vinne på et norsk OL i 2018, sier Heiberg.

Selv har han tro på en norsk OL-søknad til lekene i 2018.

- Dette har vi råd til, og dette burde vi ha råd til, konkluderer han.

Les mer om Heibergs Tromsø-besøk i morgendagens papirutgave.