Northug imponerte stort i Norgescupen på Nes, og spekulasjonene om et «comeback» skjøt fart.

Flere har foreslått at Northug skulle få et såkalt «wild card» til VM i Trondheim neste år, men når VG spør FIS og Norges Skiforbund om det, svarer de slik:

– Jeg kan bare snakke for Norges Skiforbund. Det kommer ikke til å skje at man får et «wild card» til et VM. Vi kommer ikke til å gi Petter noen plass på bekostning av de vanvittig gode skiløperne vi har. Da må han kvalifisere seg på en eller annen måte, sier landslagssjef Ulf Morten Aune til VG.

Aune fortsetter:

– Vi har fem startplasser. Det som må være veien her er jo eventuelt å legge et press på FIS for å få et frikort nettopp fordi det er Petter Northug. Men jeg tror en del andre nasjoner som ville sett med gru på at vi skulle få stille med for eksempel seks stykker.

I FIS er stemningen akkurat den samme.

– Nei, det er ingen mulighet for et «wild card» til VM. Hver nasjon har en kvote på fire utøvere, i tillegg til eventuell regjerende verdensmester som har en personlig plass, skriver renndirektør i FIS, Michal Lamplot, til VG.

Han sier at Northug betyr mye for langrennssporten og kaller karrieren til trønderen for fantastisk.

– Når det kommer til popularitet har langrenn nytt godt av ham, men vår konkurransestruktur er basert på prestasjoner og like viktig at en utøver blir tatt ut til konkurranse av sitt eget nasjonale forbund.

På VGs spørsmål om det finnes noen mulighet for at en frikort-løsning kan bli diskutert og klubbet gjennom i noen av FIS’ egne organer, svarer Lamplot slik:

– Jeg er enig i at det ville vært en enorm historie og betydd mye PR-messig for langrenn om han gjorde et comeback til VM i Trondheim. Men det er ingen diskusjoner om å lage frikort-løsning i VM-reglene bare for ham.

I Norges Skiforbund er landslagssjef Ulf Morten Aune «ekstremt imponert» over Northugs prestasjoner sist helg. Han mener oppmerksomheten er en gave for norsk langrenn.

– Men det er en bit derfra til å gå fort i verdenscup. Som er i en annen type løype og en annen setting. Men jeg kommer aldri til å avskrive den fyren der fra noe som helst, sier landslagssjefen.

Han håper Northug dukker opp på NM på Beitostølen i slutten av februar.

– Det er kanskje ikke det mest optimale programmet for Petter. Men det er blant annet en klassisk sprint. Jeg kan gjerne ringe Petter og be ham om å komme. Det hadde vært stort for NM på ski, om Petter i den formen han er i, hadde kommet dit. Det hadde alle satt ekstremt stor pris på.

Men det ligger ingenting sportslig i en god NM-prestasjon utover heder, ære, medalje og litt oppmerksomhet.

Det fungerer ikke som et uttaksrenn til verdenscup senere i vinter.

– Det er så mange som går fort på ski i Norge at vi må forholde oss litt til formalitetene. Det er vanskelig å kvalifisere seg til noe, sier Aune.

Han tror Northug først og fremst uansett satser mot Vasaloppet den 3. mars, noe Northug selv sa han vil gjøre i et intervju med VG dagen etter Norgescup-løpet.