– Det er et valg han må gjøre. Det er et helt annet liv enn å være trener i Norge. Det byr på helt andre utfordringer, sier den norske Club Brügge-treneren dagen før Conference League-møtet på Aspmyra.

Etter å ha gjort Strømsgodset til en toppklubb i Norge, med cupgull i 2010 og seriegull i 2013, grep Ronny Deila sjansen han fikk. Sommeren 2014 takket han ja til den skotske storklubben Celtic.

– Du reiser ofte fra familie, venner og alt. Du må begynne på nytt igjen. Det er vanskelig å komme i gang, forteller Deila.

Historien til Kjetil Knutsen er ganske lik. I 2016 rykket Bodø/Glimt ned. I januar 2017 ble Knutsen ansatt i Bodø/Glimt, og i 2020 vant Bodø/Glimt sitt første seriegull noensinne.

– Jeg er kjempeimponert, sier den norske Club Brügge-treneren om Kjetil Knutsens tid i Bodø/Glimt.

SUKSESSTRENER: Kjetil Knutsen etter Bodø/Glimts seier i Mjøndalen i 2021, som sikret klubbens andre strake seriegull. Foto: Terje Pedersen / NTB

Men til tross for stor interesse fra utlandet, har Kjetil Knutsen valgt å bli værende i Bodø. I sommer var Ajax interessert, men Kjetil Knutsen skal ifølge VGs opplysninger ha takket nei til i det hele tatt å møte nederlenderne.

– Han har helt sikkert potensial til å få en kjempegod jobb i Europa, men han må føle at det er riktig. Akkurat nå ser det ut som han føler at han fortsatt er i flytsonen her og er i utvikling og kan skape store ting. Den følelsen hadde jeg litt i Strømsgodset. Det er en tid jeg aldri vil glemme og det er bare å nyte det så lenge det varer, sier Deila.

48-åringen kaller Bodø/Glimt en «mønsterklubb» for hvordan de driver klubben. Han nevner tydelighet i spillestil, lederskap og fokuset på utvikling som noen av faktorene.

Men selv om Deila har stor tro på Knutsen, kommer han også med en advarsel:

– Det å være trener på toppnivå ute i Europa er et vanvittig trøkk. Det er bare å spørre Ole Gunnar Solskjær om det. Celtic er en svær fotballklubb, og det må du lære å takle. Uten å si noe negativt om Bodø/Glimt eller Strømsgodset, så er det en helt annen verden. Du kan ikke sammenligne det.

Ronny Deila i prat med Viaplay-profil Gunnhild Toldnes før onsdagens trening på Aspmyra. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Nylig publiserte skotske The Sun et intervju med overskriften: «Celtic var for mye for meg, men jeg er klar for å trene Real Madrid».

Saken ble fanget opp og sitert i Norge. Deila mener at det er et kroneksempel på hvordan ting er annerledes i det store utland.

– Jeg har ikke vært i et eneste skotsk intervju, det er bare det at hvert eneste ord som blir skrevet står i Skottland, bare så det er sagt. Det blir dratt ut av sammenhenger så det ljomer etter også, ler han.

OPPSLAG: Man skal vokte sine ord når man har vært tidligere trener i en storklubb. – Bare du nevner ordet Celtic så står det i skotsk presse, sier Ronny Deila. Foto: Skjermdump

Han presiserer deretter at poenget hans med uttalelsene, som han gjorde til belgisk presse, var at han har helt andre erfaringer nå enn da han ble trener i Celtic i 2014.

– Jeg har vært gjennom det nå i Celtic, USA og i Belgia. Dere hører selv spørsmålene og skjønner forventningene. Det har gjort meg klar til å klare store oppgaver. At jeg er god nok til å trene Real Madrid, det får jeg forhåpentligvis sjansen til å prøve en gang, men det er tatt ut av kontekst, sier Deila.

Deila mener blant annet at det er mye mer lojalitet i Norge, mens i utlandet må man posisjonere seg og være en tydelig leder på en helt annen måte.

– Det er de tingene jeg har forstått etter mye lidelse, som har gjort at jeg har kommet i den posisjonen jeg er i dag, smiler han.

TILBAKE: Ronny Deila på Aspmyra-matten under torsdagens Club Brügge-trening. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Kjetil Knutsen er full av beundring for det Deila har fått til i utlandet.

– Han fikk en tøff start i Celtic, men tok steget og lærte sikkert veldig mye. Han lyktes i USA og har gjort det godt i Belgia. Så han er en meget dyktig trener, en flott fyr og en raus fyr på den måten at han kan skryte og snakke positivt om andre.

– Du blir ikke inspirert? Nomaden i deg våkner ikke?

– Når du flytter fra Bergen til Bodø så viser jo det at det bor en nomade i deg, sier Knutsen.