«Skomaker bli ved din lest».

Narve Gilje Nordås er nok glad for at han ikke gjorde det til en leveregel.

VM-bronsen på onsdagens 1500-meter tror han ikke hadde vært mulig om han ikke hadde sluttet som skoselger på Löplabbet i Sandnes og som fjøsgutt.

– Da jeg jobbet på gård og Löplabbet fikk jeg ikke restituert mellom øktene. Jeg trente nesten like mye som nå, men jeg brakk jo hvert bein i kroppen, sier han til VG etter å ha sikret VM-bronsen.

Etter at han fikk Gjert Ingebrigtsen som trener fikk han klar beskjed om prioritere toppidrettskarrieren hardere.

– Jeg fikk jo ikke næringsbalansen til å gå opp. Når man forbrenner 7000 kalorier om dagen, så er det ikke nok å spise 6000. Da brekker man beinet på et tidspunkt. Det skal Gjert ha mye av æren for. Han sa: «Nå må du slutte med det der», sier Nordås.

Ingebrigtsen måtte se løpet fra hotellrommet i Budapest, siden han ikke fikk akkreditering. Nordås er tydelig på at bronsen hadde vært umulig uten treneren.

– Hadde ikke Gjert trent meg, hadde jeg ikke tatt medalje, sier han til VG og andre norske medier.

– Om han ikke hadde vært med hit til Budapest, hadde jeg ikke tatt medalje.

TRENER: Gjert Ingebrigtsen er treneren til Narve Gilje Nordås. Foto: Geir Olsen / NTB

Hans treningskamerat Per Svela, var i motsetning til Gjert Ingebrigtsen akkreditert til å være på stadion. Han tror ikke Nordås har tatt skade av bakgrunnen sin – tvert imot.

– Jeg kommer fra samme bakgrunn selv. Jeg har ikke vært skoselger, men jeg kommer fra gård. Han har en arbeidsmentalitet og moral som gjør at han blir så god som han er. Han vet at kyrne må melkes morgen og kveld uansett. Og det er litt det samme med løpingen. Det er samme om det er søndag eller første juledag. Få den jobben gjort, og det har han gjort til de grader.

– Så resultatene kommer fra bakgrunnen hans?

– Ja, det tror jeg absolutt. Hardt arbeid fungerer, svarer Svela.

TETT TEAM: Narve Gilje Nordås (i midten) sammen med treningskamerat og VM-hjelper Per Svela (t.h.) Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

På Löplabbet i Sandnes skal butikksjef og tidligere kollega til Nordås, Anders Tettli Rennemo servere kake til de ansatte i dag.

– Det her er så kult. Dette fortjener en markering, sier Rennemo til VG.

– Hvor mye av æren for medaljen vil dere påberope dere?

– Hehe, ære skal ikke vi på Löplabbet ta på oss i det hele tatt. Dette er ene og alene Narve og teamet hans som står bak. Men vi er stolte som kjenner ham og for å ha hatt ham som kollega, svarer butikksjefen.

Friidrettssjef Erlend Slokvik forteller til VG at planen er at både Nordås og Jakob Ingebrigtsen stiller til start i torsdagens forsøksheat på 5000 meter. De løper i så fall i samme heat.

Henrik Ingebrigtsen og Magnus Tuv Myhre løper i det andre heatet.

Det som derimot er tilnærmet helt sikkert er at han kommer til å delta i OL i Paris neste år. Da han fikk spørsmålet om han forventet at Ingebrigtsen skulle bli akkreditert til OL var han krystallklar.

– Naturligvis. Det har jo fungert bra nå også, så lenge han er der, svarer Nordås.