– Basert på fjoråret vet du aldri når du blir vraket. I fjor ble jeg vraket en stund. Da kan det fort ryke i år også, sier Tønseth.

Våren 2023 fikk Tønseth og Sindre Bjørnestad Skar først beskjed om at det ikke var plass til dem på landslaget – før kontrabeskjeden kom da Hans Christer Holund la opp og Johannes Høsflot Klæbo takket nei.

Nylig pekte Viaplay-ekspert Holund ut Tønseth som den som levde farligst før neste års uttak – foruten Skar og Sjur Røthe som har hatt mye trøbbel med sykdom.

Men nå virker Tønseth å ha styrket eget kandidatur etter:

  • Seier på 30 km klassisk i Hommelvik i Skandinavisk Cup

  • 5. plass på femmila i Holmenkollen i verdenscup

  • 4. plass på 10-kilometeren i Falun i verdenscup

– De som har kakket på døren har jeg slått i normal form: Sånn sett er jeg ikke urolig for plassen, men det er noen som er yngre. Hvordan plan ledelsen har, vet jeg ikke, sier Tønseth.

Det er ventet at landslaget til sesongen 2024/25 – med VM på hjemmebane i Trondheim som høydepunktet – presenteres 24. april.

Tønseth kritiserte landslagsledelsen for prosessen i fjor. Nå forventer han mindre støy.

– Jeg tror ikke det blir som i fjor. Da blir jeg overrasket, sier Tønseth, som ikke fikk landslagsplass vinteren 2021/2022.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum vil ikke gå så mye inn på neste års uttak, men sier på sitt typiske vis:

– Det hjelper alltid å gå gode skirenn. Vi skal legge sammen alt.

– Har dere kommet langt med å ta ut et lag?

– Vi har holdt på med dette siden jul cirka. Vi har kommet et godt stykke på vei, men skal gjøre oss ferdig med helgen her, svarer Nossum.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum Foto: Terje Pedersen / NTB

Harald Østberg Amundsen, som vant verdenscupen, mener Tønseth er «bankers». Men forstår at fjorårets bråk satte en støkk.

– Man kan aldri føle seg trygg på dette laget når det er så mange som går fort og har pallplasser. Det er tøft om plassene, sier Amundsen.

Jan Thomas Jenssen, Iver Tildheim Andersen, Matz William Jenssen, Ansgar Evensen Henrik Dønnestad og Mattis Stenshagen har alle blitt nevnt som mulige kandidater til landslaget.

– Fremtiden min er veldig uviss. Det spørs på veldig mye, sier Jenssen.

Han er spent på om Klæbo skal gå for landslag igjen eller ikke.

– Vi får se. Vi skal være smarte, bruke litt tid fremover, så håper jeg vi har tatt et valg før slutten av april, sier Klæbo.

Mattis Stenshagen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg har lagt inn en god søknad med mange gode skirenn, men skulle helst gått litt fortere i dag, sa Stenshagen etter 14. plass lørdag.

Han var rasende da han falt i Holmenkollen og ikke klarte mer enn 8. plass på femmila.

– Jeg tror jeg slo hodet litt i det fallet og har hatt vondt. Det har ikke vært optimal restitusjon, sa Stenshagen.