– Det har vært mye bråk, slagsmål og flere bortvisninger. Vi har fått helt andre arbeidsoppgaver enn vi hadde forventet. De fulle ungdommene har tatt all vår oppmerksomhet, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til NTB.

– Vi er overrasket over måten de oppfører seg på. De er ufine mot hverandre og politiet, legger han til.

Totalt 20 personer ble bortvist fra løypeområdet lørdag. Det er utelukkende ungdommer mellom 15 og 17 år. Politiet har pågrepet en 17 år gammel gutt, etter at han slo en annen i ansiktet.

– Han ble bortvist fra området tidligere i dag, men kom tilbake. Han blir kjørt i arresten og må forklare seg, sier Solberg.

foto
Mange tilskuere er på vei inn til løyper i Holmenkollen som ikke er avsperret for publikum. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Lettkledd ungdom

Det var flere berusede mindreårige i Holmenkollen lørdag. Politiet var på stedet gjennom dagen og forsøkte å opprettholde ro og orden. Politiet ba tidlig foreldre om å oppsøke sine barn og kartlegge tilstand og eventuelt sørge for at de kommer seg hjem.

– Enkelte områder blir beskrevet som et utested. Tidligere var bråket mer spredt, men ettersom løypa er kortere i år, er folkemengden mer konsentrert, sa Solberg.

Ungdommene ble beskrevet som lettkledde. Mange var ikke kledd for å være ute i marka hvor det er snø og kaldt.

foto
Flere trosser oppfordringen om å holde seg unna Holmenkollen under ski festen, men det er langt færre folk på Majorstuen T-banestasjon enn tidligere år. Foto: Annika Byrde, NTB scanpix

Ingen alvorlig skadet

30 frivillige fra Røde Kors er til stede i Holmenkollen. De hadde tidlig lørdag ettermiddag bistått et titall mennesker, hvorav flere unge og berusede.

– Ingen er alvorlig skadet, men mange mindreårige er overstadig beruset og klarer ikke ta vare på seg selv. Vi har båret flere av dem ut av marka og inn på behandlingsstasjonene våre. De blir hentet av foreldrene, eller så kjører vi dem hjem, sa vaktleder Anders Oustrup i Oslo Røde Kors til NTB.

Røde Kors oppfordret alle til å følge smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet og å ta vare på hverandre.

foto
Folk tok med seg godt med drikke ut i skogen lørdag. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Noen tusen tok turen

Folkemengden i Holmenkollen var mindre enn tidligere i år, men mange trosset fortsatt oppfordringen om å holde seg unna for å hindre spredning av koronaviruset.

Det var en jevn flyt av folk som kom både med T-bane og til fots med tunge sekker på ryggen lørdag morgen, ifølge operasjonslederen.

Politiet anslo hvor mange mennesker som var i området, basert på målinger fra mobiltelefoner.

– Jeg har ikke eksakt antall, men vi ser at det er litt færre folk enn tidligere. Det har vært noen tusen mennesker i Holmenkollen lørdag. Det begynner å tømmes veldig oppi der, sier Solberg lørdag ettermiddag.

foto
Publikum venter på T-banen ved Holmenkollen stasjon etter verdenscupen i langrenn.  Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Mange med T-banen

Det var natt til lørdag mellom ti og femten teltleirer langs løypene, hvor rundt 100 personer overnattet.

Oslo kommune besluttet torsdag kveld å avlyse publikumsarrangementene under skifesten I Holmenkollen. De oppfordret samtidig publikum om å holde seg unna løypene. Vurderingen var at bruken av T-bane til og fra rennene i kombinasjon med et høyt alkoholkonsum kunne øke spredning av koronaviruset.

T-banen kjørte likevel ekstraavganger til og fra Holmenkollen, og særlig ned mot byen ble vognene fylt godt opp lørdag ettermiddag.

(©NTB)