Følg finalen direkte fra kl. 19.00.

– Dette er en enorm kamp, ikke bare for laget, men for fotballen, sier Ada Hegerberg før Champions League-finalen mellom Barcelona og Lyon.

På pressekonferansen får hun spørsmål fra spanjoler, briter, franskmenn – og nordmenn. Finalearenaen – Juventus Stadium – blir trolig fullsatt. 15.000 fans kommer bare fra Barcelona.

– All interessen gir oss så mye motivasjon. Vi må bare nyte det, og så er det opp til oss å levere god fotball, sier Hegerberg til Aftenposten.

Champions League for kvinner har aldri vært større. Og to av hovedrolleinnehaverne er norske.

I tillegg til Lyons Hegerberg er Caroline Graham Hansen én av Barcelonas viktigste spillere.

Mye av de to stjernenes reise er felles. For ti år siden spilte begge for Stabæk. Der viste de tidlig tegn til storhet. Og to viktige egenskaper – som begge har – kom til syne.

Hegerberg oppsøkte Stabæk-sjefen

Sommeren 2011: Stabæk-leder Richard Jansen og Roger Finjord sitter i en brakke på ved Nadderud stadion. Så banker det på døren.

Inn kommer en blond, sterk tenåring med singlet.

– Hei, jeg heter Ada, og jeg vil spille for Stabæk, sier hun.

– Det er ikke helt sånn det funker. Vi kan ikke bare snakke med deg. Vi må varsle klubben din, Kolbotn, først, svarer Jansen.

– Bare sett i gang med varslingen, for jeg vil hit.

Det hadde lenge gått gjetord om Ada Hegerberg. Og hun hadde allerede debutert i Toppserien. Derfor visste Jansen godt hvem hun var. Men møtet i brakken fortalte noe mer om Hegerberg.

– Jeg skjønte det jo med en gang: Tilnærmingen hennes var ekstremt profesjonell. Det var fokus på at hun skulle lykkes, sier Jansen til Aftenposten.

Fikk blåmerker av talentene

Stabæk kontaktet Kolbotn og signerte Hegerberg. Det var tidlig lett å skjønne at hun var helt spesiell. Men det var hun ikke alene om.

For Stabæk hadde allerede et annet supertalent i stallen, en teknisk briljant tenåring med navnet Caroline Graham Hansen.

Så da Stabæk trente før 2012-sesongen, var det med to fremtidige verdensstjerner i rekkene. Det kunne ingen ane. Men kanskje kunne noen mistenke det?

– Herregud, ja. De var spesielle, sier daværende Stabæk-keeper Guro Pettersen til Aftenposten.

Selv merket Pettersen, som da var ny i klubben, det hele på kroppen.

– Caro skjøt på meg senebetennelse i albuen, sier Pettersen. Så harde var faktisk skuddene til tenåringen på trening.

Det var ikke bare Pettersen som fikk vondt.

På en trening fikk trener Øyvind Eide jobben med å markere Ada Hegerberg. Morgenen etter ringte han til Richard Jansen.

– Jeg har så mye blåmerker, sa han. Han hadde fått så heftig juling av henne i duellspillet.

– Hun var så sterk! mimrer Jansen.

De viktige egenskapene

Det er ti år siden Hegerberg og Hansen var i Stabæk sammen. Men man kunne allerede se konturene av hva slags spillere de skulle bli.

Hegerberg var den nådeløse målscoreren. Råsterk, spesielt tatt alderen i betraktning, og en ekstremt god avslutter.

Hansen var mer enn tilrettelegger. En som kunne løpe med ballen og slå lure pasninger.

Men det var også likheter, spesielt på det som ikke handlet om spillestil.

– De hadde noe som var annerledes ved seg, selv om det er vanskelig å sette fingeren på hva det er. Men du merker det. Normale mennesker får normale resultater. Dette var ikke A4-mennesker, sier Eide.

Han husker jentene som bestemte. De var fullt klar over hvor de ville og hvordan de skulle komme dit. Samtidig lyttet de alltid til råd.

– De har en indre motivasjon, en sterkere indre flamme enn vi andre har, sier Eide.

Målbevissthet og vinnerskalle – det var to ting jentene hadde til felles, ifølge Richard Jansen.

– De var ekstremt dedikerte og nøye på hva de drev med. De slurvet ikke med noen ting. De gjorde alle de kjedelige tingene og var veldig opptatt av detaljer, forteller Jansen.

Stjal showet

Året 2012 fylte begge supertalentene 17 år. Men de var allerede mer enn gode nok for Toppserien.

Hegerberg og Hansen ble motstanderens store skrekk.

I cupfinalen skulle de stjele showet. Men det spøkte lenge for Hegerbergs deltagelse. Hun slet med en skade og fikk først klarsignal til å spille få dager før kampen.

Ville 17-åringen klare å påvirke finalen mot Røa?

Til pause hadde Hegerberg scoret tre ganger. De som hadde tvilt, fikk sitt svar: Her hadde Norge en ny verdensstjerne på gang. Senere i kampen scoret Caroline Graham Hansen etter et imponerende dribleraid.

– Det var helt fantastisk å se to så store talenter i Stabæk, sier Jansen.

Ada Hegerberg scoret hat trick i cupfinalen i 2012, som 17-åring: ett mål med hodet, ett med høyrebenet og ett med venstre. Foto: Berit Roald, NTB

Den største kampen

Den cupfinalen var kanskje Hegerberg og Hansens aller første virkelige storkamp.

Men den blir småtterier i forhold til hva som venter lørdag. Det har neppe vært større forventninger til kvinnenes Champions League-finale før.

Det er langt fra Nadderud stadion til Juventus Stadium. Og det er neppe tilfeldig at nettopp Hegerberg og Hansen har klart det.

Dem Aftenposten har snakket med, beskriver duoen som helt spesiell, den type talenter norsk fotball ikke har sett hverken før eller etterpå.

– Er du overrasket over at de har nådd så langt?

– Nei, overhodet ikke. Det er gledelig, men ikke overraskende. Jeg hadde ikke nødvendigvis tenkt at de skulle nå helt til toppen, men at de skulle spille Champions League-finale, det trodde jeg, sier Øyvind Eide.

PS. Trønderen Ingrid Syrstad Engen spiller også for Barcelona. Hun får trolig også spilletid i finalen.

PS2. Kampen sendes på NRK2 fra klokken 19.