Denne sesongen og neste sesong (2023/24) har Norge fire klubber i kvalifiseringsrundene i Europacupene, men:

Med prestasjonene til de norske klubbene denne uken har Norge satt seg i en god posisjon for at det til 2024/25-sesongen kan være to norske lag i Champions League-kvalifiseringen fremfor kun ett.

Det betyr også at Norge kan få fem klubber istedenfor fire i de gjeveste europeiske turneringene.

– Norge fikk ekstremt mye positiv oppmerksomhet i går. Vi var det eneste landet med alle fire lagene som vant og det landet som plukket flest poeng denne uken. Det blir lagt merke til internasjonalt. Det er veldig bra for norsk fotball, sier fotballkommentator Jørn Sundby, som har god kontroll på dette feltet.

Poengene, som Sundby henviser til, er fra det europeiske fotballforbundets (UEFA) koeffisient:

Norge lå før sesongen på en 17. plass, men har nå klatret opp til en 13. plass på denne rangeringen. 15.-plassen gir fem plasser i Europacupene (to Champions League-plasser, én Europa League-plass og to Conference League-plasser).

13. PLASS: Norge ligger godt an. Les mer om poengsystemet og hva plasseringen til Norge betyr i neste faktaboks. Foto: Skjermdump / Swissfootballdata.com

Denne sesongen har Norge én Champions League-plass (Bodø/Glimt) og tre plasser i Conference League (Lillestrøm, Molde og Viking).

Bodø/Glimt kan nå gruppespillet i Champions League denne sesongen, men har allerede sikret seg gruppespillplass i Conference League.

– Jeg tror hvis vi får inn et lag til i gruppespillet, så har vi veldig god mulighet til topp 15. Da må de gjøre det ganske dårlig i gruppespillet for at vi ikke skal greie det, mener Sundby.

Viking slo ut storklubben Sparta Praha på dramatisk vis torsdag:

Det er ikke bare 15. plass som er lukrativt for de norske klubbene. 12. plass gir én plass i Champions League-playoff og én plass i den 2. kvalifiseringsrunden. Sundby tror at 12. plass også kan gå med kun to norske lag i gruppespillet.

– Det kan fort holde med to lag, men det kommer jo an på hvordan de presterer. Det kommer jo også veldig an på hvordan Sveits presterer, de er helt klart en god utfordrer med gode lag i Basel og Young Boys.

De norske resultatene i Europa-kvalifiseringen gleder Leif Øverland - administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF).

– Det er utrolig motiverende. Topp 14 ligger i vår strategiplan. Europa er utrolig viktig, sier Øverland til VG.

– Hvor viktig er topp 14-målet?

– I mitt hodet er det ekstremt viktig. Skal du bli med på den profesjonelle fotballen, så henger Europa sammen med det å få mer betalt for de yngre spillerne når de skal ut i de større ligaene. I hovedsak har de fleste klubber sett mot Danmark med resultatene FC København har hatt. Nå ser man mot Norge, og da får klubbene bedre betalt for yngre spillere.

– Det gir en mer positiv prat om norsk fotball. Premier League står utrolig sterkt i Norge, men folk ser at spillerne forlater Eliteserien fordi de har blitt for gode for ligaen, og så ser de at de havner ikke på reservebenker, men de får suksess, fortsetter Øverland.