– Å skrive det vi skal skrive nå, gjør vondt, på mange måter. Det er vondt fordi det rammer en person som har betydd mye for oss og vår karriere. Det rammer personer vi står nær. Og det rammer personer som aldri har bedt om å bli trukket inn i en offentlig konflikt, skriver Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen i en uttalelse til VG.

De tre brødrene skriver at de ser seg nødt til å dele sin historie etter at familiekonflikten har preget mediebildet i lang tid. Situasjonen eskalerte i forbindelse med VM i friidrett i sommer og har tiltatt igjen de siste ukene.

Gjert Ingebrigtsen har gjennom advokat John Christian Elden svart VG.

– De uttalelsene som de kommer med er grunnløse. Jeg har aldri utøvd vold mot mine barn, sier Gjert Ingebrigtsen.

Se resten av hans svar lenger ned i saken.

Team Ingebrigtsen fremsto lenge som et familieeventyr, med egen TV-serie på NRK. Pappa Gjert trente sønnene Henrik, Filip og Jakob til verdenstoppen i løping. Sommeren 2021 tok Jakob Ingebrigtsen OL-gull på 1500 meter med Gjert til stede.

Men etter hvert slo samarbeidet sprekker. Februar 2022 ble det kjent at Gjert Ingebrigtsen var sykmeldt, og at han ikke skulle fungere i rollen som trener for sine sønner.

Senere ble det kjent at det var en familiekonflikt som var årsaken. Først nå har noen av partene gått detaljert inn på bakgrunnen.

– I nesten to år har norske medier skrevet om vårt brudd med Gjert som trener, og konsekvensene dette har medført. Bakgrunnen er blitt omtalt som en familiekonflikt. Det er riktig, skriver brødrene i uttalelsen til VG.

Konflikten har etter hvert også vokst seg ut av familien. Narve Gilje Nordås, som fortsatt trenes av Gjert Ingebrigtsen, har blitt trukket inn i konflikten. Friidrettsforbundet har forsøkt å legge til rette for begge leirer – men bråket i offentligheten har eskalert etter sommerens VM.

– For oss handler denne saken om én ting: En svært alvorlig og belastende familiesituasjon.

– Da vi brøt med Gjert, trodde vi at vi skulle klare å håndtere situasjonen på en ryddig måte, uten å omtale bakenforliggende forhold. Det innser vi nå at ikke er mulig. Denne saken er blitt så betent, og har fått så store konsekvenser, at vi føler et ansvar for å rydde opp. Det kan vi bare gjøre ved å fortelle vår historie, skriver Ingebrigtsen-brødrene.

– Vi har vokst opp med en far som har vært svært aggressiv og kontrollerende, og som har brukt fysisk vold og trusler som en del av sin oppdragelse. Fremdeles kjenner vi på ubehag og frykt, som sitter i oss fra barndommen.

– Da vi var mindre var vi en stor søskenflokk som sto i dette sammen. Nå er situasjonen uutholdelig, skriver de.

Brødrene mener de kunne gjort mer for å stoppe situasjonen tidligere.

– At vi ikke gjorde det, tynger oss. For to år siden fikk vi nok. Fra dette øyeblikket valgte vi å bryte med vår far. Da ble det også umulig for oss å fortsette med ham som trener.

FRIIDRETTSTRENER: Gjert Ingebrigtsen. Foto: Geir Olsen / NTB

Gjert Ingebrigtsen understreker i sitt svar til VG at han ikke er voldelig.

– Vår familie har levd i offentlighetens søkelys i mange år, og vi har valgt å slippe offentligheten inn i livene våre gjennom TV-serier, intervjuer og mye annet. At det i dette offentlige familielivet skal ha forekommet voldsutøvelse er utenkelig. Det norske folk har fått se livene våre, på godt og vondt, sier Gjert videre.

– Jeg er langt fra perfekt som far og ektemann, men jeg er ikke voldelig.

Gjert er tydelig på at saken er trist for familien.

– Først og fremst er dette en tragisk situasjon for min familie – at vi har kommet dit at vi sprer uriktige beskyldninger mot hverandre i media. Det gjør meg dypt ulykkelig, sier Gjert Ingebrigtsen og legger til:

– Hvordan vi skal komme oss forbi dette vet jeg ikke – men vi må prøve.

ADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Frode Hansen / VG

Advokat John Christian Elden opplyser at Gjert Ingebrigtsen ikke har ytterligere kommentarer til saken.

– For øvrig kan jeg opplyse VG om at det hverken er eller har vært noen straffesak mot min klient som kan underbygge disse påstandene, og jeg stiller meg kritisk til at VG publiserer anklager om alvorlige straffbare forhold basert på påstander fra en part uten at det forlegges noen form for dokumentasjon, sier Elden.

Tirsdag ble det sluppet også en podkastepisode hvor Gjert Ingebrigtsen snakket om familiesituasjonen som har oppstått.

– På et tidspunkt sa guttene at nå må vi stoppe fordi det går utover alt som finnes av fremtidige relasjoner. Nå må vi stoppe det toget før det raser i fjellveggen, sa Gjert Ingebrigtsen.

Han sa at dersom han kunne skrudd tiden tilbake, ville han ikke vært trener for sønnene.

– Det er klart, det er jo ikke verdt det. Det er ikke verdt å ofre familierelasjoner på idretten. Det er ingenting som er verdt det, sa Gjert Ingebrigtsen.

Da Jakob giftet seg i september, var ikke faren invitert. Gjert uttalte i podkasten at det føltes «smertefullt» og «helt håpløst».

Gjert Ingebrigtsen er nå trener for Narve Gilje Nordås som denne sesongen har tatt steget opp i verdenseliten. Nordås tok VM-bronse på 1500 meter bak Jakob i sommer og var tidligere en treningspartner med brødretrioen.

Under VM i Budapest fikk ikke Gjert Ingebrigtsen trenerakkreditering, og Friidrettsforbundet skrev i en pressemelding sist uke at han heller ikke vil få det til VM innendørs eller EM utendørs i 2024.

Forbundet har pekt på at de vil gi trygge rammer for utøverne og brødrene Ingebrigtsen. De mener det ikke er mulig med Gjert til stede, av hensyn til familiekonflikten. Forbundet har også bekreftet en uønsket episode mellom Henrik Ingebrigtsen og Nordås på treningsleir i januar 2023.

Gjert og hans advokat John Christian Elden har reagert sterkt på fremstillingen og krevd uforbeholden beklagelse fra forbundet. Elden har antydet at de vil forfølge saken juridisk.

– Det er svært uheldig at forbundet har valgt å kommunisere via pressemeldinger med karakteristikker av Gjert og hans innsats som det ikke finnes dekning for, og som kun består i å ta side i en familiekonflikt mellom voksne mannfolk, har Elden uttrykt til VG tidligere.

Brødrene har bedt VG formidle at de selv ikke ønsker å svare på flere spørsmål om saken og viser til pressekontakt Espen Skoland ved eventuelle henvendelser.

Les hele uttalelsen til Ingebrigtsen-brødrene her.