Ståle Solbakkens menn regelrett herjet med EM-klare slovaker i den første omgangen, men klarte ikke å drepe kampen.

En straffebom fra Erling Braut Haaland ga bortelaget ny giv og Slovakia fikk flere store sjanser.

Fire minutter før slutt skjedde det som har skjedd så altfor mange ganger før i de siste landslagsårene. Feil i de bakre rekker hos Norge ga Slovakia en kjempesjanse, som Ondrej Duda lekkert satte i det lengste hjørnet.

Foto: Instagram / @erling.haaland

– Man begynner å lure på om det er skjult kamera. Man lurer på om man ser den samme kampen om og om igjen, sier NRK-ekspert og Viking-spiller Kristoffer Løkberg til VG.

– Nok en gang evner Norge å rote det til for seg selv. Det er knapt man tror det man ser, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

VG-børsen: Østigård nær bunnkarakter etter feil

Til lett pipekonsert fra hjemmepublikummet måtte de norske spillerne innse at seieren glapp også her.

– Sorry alle sammen. Det er på min kappe at vi ikke vant i dag, skriver Haaland på Instagram etter kampen – og sikter garantert til straffebommen i 2. omgang. Med scoring der hadde Norge ledet 2–0.

– Han sa sorry i garderoben etterpå, supplerer landslagssjef Ståle Solbakken på pressekonferansen.

Oscar Bobb var den aller friskeste av mange gode hos Norge de første 45.

«Banen er en åker, men når Bobb får ballen glir den som på en green. Rart med det. For en spiller!» skriver TV 2-ekspert Yaw Amankwah på X.

Norge spilte flott fotball, men scoringen som sendte landslaget i ledelsen var av den heller kranglete sorten. Sander Berge fikk to forsøk etter en corner. Til slutt plukket Sørloth opp returen og satte inn sitt landslagsmål nummer 18.

Norge gikk til pause med 15 avslutninger. Flere har de ikke hatt inn til hvile siden møtene med Gibraltar i 2021.

– Jeg lurer på hvordan Slovakia rotet seg inn i EM og Norge ikke klarte det, sa Jesper Mathisen etter å ha sett Norges herjinger i den første omgangen.

Det var et kjærkomment syn for kalde hjemmefans på Ullevaal. Etter hvilen fortsatte Norge å styre og fikk straffe fem minutter inn i omgangen.

Med superstjernen Erling Braut Haaland på merket var få bekymret for en miss, men keeper Marek Rodak strakte seg helt ned ved stolpen og slo Haalands straffe til corner.

Jærbuens femte straffebom i seniorkarrieren. Hans første for Norge.

Derfra og inn var det et mer nervøst Norge som fikk se at Slovakia spilte seg mer og mer inn i kampen. Til slutt kom utligningen.

Leo Skiri Østigård ville ha frispark etter å ha blitt taklet utenfor sekstenmeteren, men fikk ikke det. Senere markerte også Kristoffer Ajer seg negativt da han ble enkelt fintet unna av målscorer Duda i boksen.

– Det er vondt å se på. Det er altfor enkelt. Østigård kan klage på den. Vi kan klage på banen og at han dyttes, men det er disse situasjonene vi må komme oss ut av, sier TV 2s ekspert Solveig Gulbrandsen.

– Østigård skal ha kontroll hundre av hundre ganger, sier Jesper Mathisen.

Tre minutter på overtid var også slovakene svært nære å sikre seieren.

PS. Norges gruppemotstander Georgia er klare for EM etter playoff-seier på straffer mot Hellas.