Hun var 19 år da hun nesten mistet livet.

– Jeg husker det veldig tydelig, sier Toft til VG før Norges kamp mot Danmark i håndball-EM torsdag klokken 20.30.

I april 2009 skrev Ekstra Bladet at et «håndballtalent (ble) kvestet i bilulykke». Det var Sandra Toft.

Hun satt alene i bilen da hun mistet kontrollen, kjørte av veien og rullet rundt flere ganger. Bilen ble til slutt bremset av noen trær og landet på taket.

I mer enn en time ble hun liggende fastklemt under bilen, før en forbipasserende fikk slått alarm.

– Jeg fikk først panikk, da jeg oppdaget at armen min var i klem under bilen, fortalte hun da.

– Jeg fikk brudd i begge armene og i nakken. Jeg var kjempenær å bli lam fra halsen og ned, så jeg var bare glad det ikke skjedde, sier Toft i dag.

Allerede da ulykken skjedde var hun blant de mest lovende håndballspillerne i landet. I september samme år – fem måneder etter at hun var få millimeter unna å bli lam – var hun tilbake på håndballbanen.

BAUTA: Sandra Toft er blant Danmarks viktigste spillere. Her i aksjon under Danmarks kamp mot Ungarn i håndball-EM. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

For å minne seg selv på hvor heldig hun var på den ellers ulykkelige dagen, har hun tatt en tatovering på armen.

– Det var noen som beskyttet meg i den situasjonen. Jeg skal være takknemlig for livet mitt og de små tingene i livet, sier hun om hva den betyr.

«Someone’s there» (noen er der) og «be thankful» står over og under en engel.

TYDELIG MINNE: Sandra Toft minner seg på hvordan hun slapp fra ulykken med livet i behold gjennom denne tatoveringen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg er heldig som har livet i behold. Det er det viktigste nå, sa hun til Ekstra Bladet i 2009.

Siden er hun blitt den virkelige ledestjernen i et dansk lag som kan frarøve Norge gruppeseieren om de vinner onsdag kveld.

Der møter hun flere gamle lagvenninner fra tiden i Larvik (2014–17), blant dem Nora Mørk.

– Jeg synes det er gøy å spille mot Sandra, synes hun er en god målvakt. Det er alltid litt sånn kampen i kampen, men jeg prøver bare å legge det vekk. Det pleier å gå fint, i alle fall, sier Mørk – ettersom Norge har slått Danmark 16 ganger på rad siden den siste tapet i 2014.

Kanskje dette er noe av grunnen?

Norge er allerede klar for semifinale etter fem seirer på fem kamper til nå i EM. Danmark vinner imidlertid gruppen om de slår Norge, på innbyrdes oppgjør.

Det er viktig av en spesiell årsak: Vinneren av Norges gruppe unngår trolig å møte Frankrike, som er regnet som den klart sterkeste motstanderen i den andre gruppen.

– Hun er jo kaptein og har mye erfaring, og er en av dem som skal være tungen på vektskålen om de skal ta seg videre i morgen, sier Mørk om Toft.

Også de danske lagkameratene er full av lovord om sin målvakt, og peker på at hun er en viktig leder for laget. Men hvordan har ulykken egentlig endret henne?

– Det ble veldig endret med en gang. Jeg opplever at jeg lever mer i nuet, nyter de små tingene og har den tilnærningen til livet. Og ikke minst være takknemlig for det jeg har, sier Toft.