Hun synes byttene til den nye, midlertidige kvinnelandslagssjefen kom for sent etter at Østerrike meldte seg på etter pause etter total Norge-dominans i 1. omgang.

– Jeg synes det var bra bytter på slutten, men de burde kommet før. «Caro» (Graham Hansen) var ferdig der og hadde ikke noe å gå på, vurderer TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen (183 landskamper) overfor VG etter 1–1 i Smeruds nydebut som sjef.

– I annenomgang mister vi kontrollen på kampen, og det synes jeg vi håndterer dårlig, fastslår hun.

Norge så ut til å styre seieren i land etter ledermålet til Karina Sævik etter 25 minutter. På akrobatisk vis satte Vålerenga-spilleren inn en retur fra Arsenal-keeper Manuela Zinsberger etter 25 minutter.

I 2. omgang slapp Norge det østerrikske laget inn i kampen. Innbytter Eileen Campbell (23) dundret utligningen i krysset fra distanse.

– Jeg tror vi hadde 13-4 i sjanser, og det er egentlig mer enn nok til å vinne kampen, sier Leif Gunnar Smerud til VG.

Konfrontert med byttekritikken fra Gulbrandsen, svarer han:

– Vi hadde en strålende 1. omgang. Noen av de tingene vi gjorde i førsteomgang, ville vi gjøre igjen. Så er det litt for meg å bli kjent med hvor lenge folk står. De som kom inn, gjorde det veldig bra. Kanskje de burde kommet litt før, drøfter Smerud.

– Noe du ville gjort annerledes?

– Vanskelig å si så kort tid etter kampen. Men vi har en del balltap, og kampen åpner seg etter starten av annenomgang. Vi sliter med å sette presset fordi avstandene blir for store, vurderer landslagssjefen.

– Vi ser jo hva som skjer utpå der. Vi skulle kommet litt tettere sammen. Vi holder på til siste slutt og er noen tverrliggere unna for at vi avgjør i vår favør, påpeker landslagskaptein Maren Mjelde.

Hun opplevde at Østerrike gjorde noen endringer ved pause, men synes det var riktig å fortsette på samme måte for egen del:

– Jeg synes det vi gjør i 1.omgangen er så bra at det er verdt å bygge videre på, forklarer lagkapteinen etter uavgjort i Nations League-åpningen.

Norge må vinne gruppen sin for å ha sjanser for å nå OL i 2024.

Leif Gunnar Smerud, som er Norges midlertidige landslagssjef, gjorde tre endringer i laget i sin første kamp:

Karina Sævik, som ikke startet en eneste kamp i VM, fikk plass i startelleveren. Det fikk også Marit Bratberg Lund på venstrebacken og Guro Bergsvand var tilbake som stoppermakkeren til kaptein Mjelde.

Norge og Smerud kunne fått en drømmestart: Etter snaut to minutter ble en energisk Caroline Graham Hansen felt i sekstenmeteren og ble tilkjent straffespark.

Guro Reiten gikk opp for å ta den, men styrte ballen utenfor mål.

– Det går vel ikke an å starte en fotballkamp dårligere enn det. Kunne ikke vært verre. Det er dritkjipt, sier straffeskytteren til VG.

– Det er ett poeng, det føles ut som et tap. Jeg skulle selvfølgelig scoret på straffen, men av og til så bommer man. Vi har mange, mange store sjanser.

Selve første omgang og deler av andre omgang var preget av et offensivt Norge-lag som spilte seg til mange sjanser. Ved flere anledninger var Norge nære, men ikke nære nok:

  • Blant annet styrte Sophie Román Haug en corner i tverrliggeren.

  • Så ble Frida Maanum blåst av for off side, etter at hun satte ballen i mål fra et sleivspark av Thea Bjelde.

  • I andre omgang disket Guro Reiten opp med en frekk hælflikk til Maanum alene i front, men som skjøt rett på keeper.

  • Like før slutt fyrte Tuva Hansen en kanon av et skudd, men det traff tverrliggeren.

  • Elisabeth Terland ville ikke være noe verre like etter, og hamret nok et skudd i metallet.

– Det er vi som har sjansene i 1. og 2. omgang. Det er bittert at man ikke klarer å få flere mål. Det var veldig gøy å spille. Etter tre treninger skal vi være fornøyd, mener nøkkelspiller Caroline Graham Hansen.

Fredag spilte også Sverige og Spania sin første kamp i Nations League. Den ble markert på denne måten: