– Med et mye viktigere OL som kommer i februar er det ingen vits for utøverne å ta sjanser med å gå i kulda i Ruka. Ingen husker første verdenscup-helga etter OL, skrev TV 2-ekspert Petter Northug på Twitter før søndagens renn i den ekstreme finske kulden.

Det rådet tok tydeligvis de norske landslagsgutta til seg.

Først kom meldingen om at Hans Christer Holund, Emil Iversen og Simen Hegstad Krüger valgte å droppe søndagens jaktstart i Ruka på grunn av kulden. Litt senere forteller langrennssjef Espen Bjervig at heller ikke Erik Valnes, Johannes Høsflot Klæbo eller Pål Golberg går.

– De har varmet opp og har tatt vurderinger. Det er bitende kaldt, og da velger de å stå av på grunn av helsen. Vi tar ikke sjansen på noe sykdom, sier Bjervig.

Det er forventet kalde forhold også under OL i Kina, men Bjervig ser ikke på søndagens «frostrenn» som noen god idé likevel.

– Det er flere som har ødelagt sesongen på å gå i slik kulde. Det er som å brenne deg på hånda. Du herder ikke hånda ved å stikke den inn i flammene flere ganger. Det var nok klokt gjort av gutta, sier han.

Iivo Niskanen, hjemmehåpet som skulle gå ut aller først, har også trukket seg.

– Det er ikke så lenge til OL. 23 minus er for mye for meg. Enkelt valg, sier Iivo Niskanen til VG.

foto
TOMT: Resten av langrennseliten gjør seg klare for skirenn i Ruka, men den norske båsen står tom. Foto: Herman Folvik, VG

«Er du i tvil, så er du ikke i tvil»

– Min meget gode kollega Arild Monsen bruker å si «er du i tvil, så er du ikke i tvil». Når tvilen ble så stor hos samtlige velger vi å være trygge, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum på telefon fra Finland.

Rennet startet klokken 12.30. Valnes skulle i utgangspunktet gå ut som nummer fire, femten sekunder bak finske Iivo Niskanen. Nå har begge trukket seg, og Aleksej Tsjervotkin gikk ut først.

– Det er opp til utøverne selv om de vil gå, men de har rådført seg med oss trenerne og legen, sier Nossum.

Erik Valnes sier til TV 3 at han kjenner på astmaen av å stå stille i kulda, så det var ikke aktuelt for ham å ta sjansen.

– Det var vondt å puste, så... men det er kjedelig. Det går an å gå skirenn her, men for min del har jeg allerede hatt to kalde skirenn, og så kommer det et viktig renn på fredag med tanke på OL i sprint, så da ble det å stå av i dag, sier Valnes til VG.

– Hvor fort kjente du på oppvarmingen at du ikke ville gå?

– Etter 14 sekunder.

Det er rundt 20 minusgrader i de finske skogene og helt i grenseland for å arrangere skirenn.

Konkurrent kritisk til de norske

De andre internasjonale løperne stilte derimot til start, og det ble russisk storeslem i Finland.

Aleksandr Bolsjunov vant spurten foran landsmennene Sergej Ustjugov og Artem Maltsev. Beste ikke-russer ble tsjekkiske Michal Novak på 5. plass.

Federico Pellegrino kom på 9. plass.

– Jeg ble overrasket, for de varmet opp med meg. Så jeg trodde det var greit for dem, men så var de plutselig ikke på start. Det er synd for sporten vår. Det virker som at de norske tror de vet best hele tiden, sier italieneren til VG etter rennet.

– Veldig mange har veldig mye meninger om det vi holder på med, men dette forventer jeg forståelse for. Når starten gikk visste alle at de norske utøverne ikke var der, men at det går en kule varmt må vi tåle også, sier Bjervig.

foto
RUSSISK PALL: Bolsjunov vant i Finland. Foto: KIMMO BRANDT / COMPIC

Tidligere i dag ble kvinnenes jaktstart først utsatt fra klokken 11.20 til 12, så til 13.45, på grunn av kulden. Det er bekreftet at det vil bli renn også da.

– Jentene sitter nå på hyttene og venter på å varme opp. De kommer ut for å varme opp igjen senere og tar sine vurderinger da, sier Bjervig.

Tre kvarter før start sier landslagstrener Ola Vigen Hattestad til TV3 at alle unntatt Heidi Weng og Therese Johaug har stått av.

Iversen skulle ha startet som nummer 7, Klæbo 9, Golberg 10, mens Holund ble nummer 12. Krüger ble bare nummer 74 (!).

Også kombinertløperne skal ut å gå i Ruka i ettermiddag. Der går Jarl Magnus Riiber ut som nummer tre.

Saken oppdateres.