– Vi har et monster av en spiss i førsteomgang. Det var helt enormt å se på, sier landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2, som samtidig avslører at Haaland ville spille videre, men fikk nei.

– Jeg synes taklingene var av en slik karakter at han heller fikk suge på denne karamellen og komme seg hjem til Tyskland.

17 minutter ut i oppgjøret fikk Ullevaal-publikumet se Haaland bli sparket ned på brutalt vis på vei gjennom Armenias forsvar. Mens kampens store attraksjon skrek av smerte, fikk Arman Hovhannisyan (28) rødt kort av dommer Mads-Kristoffer Kristoffersen fra Danmark.

– Det er griseri. Den som det blir gitt rødt kort på, er den verste som spiller. For den kommer bakfra. Du kan ikke forberede deg på det, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til VG.

– Det har vært en tøff omgang for Erling. Det var mye blod rundt anklene hans i garderoben nå. Så vi hviler ham, sier Norges assistenttrener Kent Bergersen til rettighetshaver TV 2.

I tillegg til to Haaland-scoringer, noterte Joshua King seg for tre, Alexander Sørloth to og Mats Møller Dæhli seg for ett. Det holdt til den største norske seieren på 30 år.

Watford-spiss King har slitt med tillit under Ståle Solbakken. Han legger ikke skjul på at denne kvelden betyr mye for ham.

– Da Ståle tok over, var jeg ikke i form. Jeg spilte ikke i klubben. Det gjør jeg nå. Det er vanskelig for Ståle å velge de elleve som skal starte, men det er deilig å score mitt første hat trick på Ullevaal. Jeg har alltid visst at jeg har vært god nok, men jeg har ikke blitt valgt. I dag fikk jeg sjansen, og jeg tok den, sier King til TV 2.

Etter angriperens første scoring, som kom fra ellevemeteren, takket han rekkekamerat Haaland. Det var Kings første landslagsscoring på 2,5 år.

– Jeg har vært straffetaker på landslaget, men jeg har ikke startet. Da spurte jeg om jeg kunne ta den, gliser hat trick-helten.

RØDT KORT: Her har Haaland blitt utsatt for en fryktelig takling som Arman Hovhannisyan fikk marsjordre for. Foto: Bjørn Steinar Delebekk / VG

Haaland ble truffet med stor kraft i begge anklene ved flere anledninger i løpet av den første omgangen, men heldigvis kunne unggutten fortsette til pause. Etter 21 minutter svarte han også på armenernes stygge spill ved å vippe Norge i ledelsen, noe som fikk frem smilet hos pappa Alfie på tribunen.

Før sidebyttet økte Haaland til 5–0 med en prestasjon i verdensklasse. I samme situasjon ble 21-åringen taklet stygt nok en gang av Styopa Mkrtchyan (19), og i pausen ble Haaland erstattet av Alexander Sørloth (26).

– Haaland er laget av stål eller betong. Jeg vet ikke hva han har spist oppi den siloen på Jæren, men det er noe helt spesielt som gjør at han ble værende på banen så lenge. Han scoret to mål, ga fra seg et straffespark som Joshua King satte i mål og hadde én målgivende pasning, sier Mathisen, før han følger opp:

– Det er ikke til å tro at en så god spiller har norsk pass, men det stemmer jo – og det skal vi være glad for.

– Det er enkelt å analysere kamper som dette, for resultatet sier alt. Det røde kortet forandret alt. Som hovedansvarlig, vil jeg unnskylde til fansen vår, sier Armenias spanske trener, Joaquín Caparrós.

Pressekonferansen ikke langt fra garderobene her på Ullevaal ble oversatt fra spansk til armensk og deretter til engelsk via to tolker, som gjør at deler av innholdet i Caparrós svar kan ha blitt borte på veien.

– Jeg syns ikke at vi var særlig tøffe med ham, svarte angivelig spanjolen på spørsmål om de mange stygge taklingene på Haaland.

King-hat trick

Fra Haaland vippet inn 1–0 da det digitale kampuret viste 23:44 til det bikket 32:51, scoret Norge fire mål.

Norge har ikke scoret fire mål på like kort tid siden et møte med Thailand i Bergen i 1965, ifølge VG-statistiker Geir Juva.

Før timen var spilt flikket King inn sitt tredje mål etter en dødball. Det var Oslo-karens 20. nettkjenning med det norske flagget på brystet. Det gjør King til mannen med 9. flest scoringer for Norge gjennom tidene. Jørgen Juve topper med 33.

10 minutter før full tid fikk også Mats Møller Dæhli (27) en etterlengtet opptur på landslaget da innbytteren styrte inn 7–0 for Norge etter et strøkent innlegg fra Veton Berisha (27). Like før slutt fikk deretter Sørloth hodet på ballen på en corner før den traff Armenias Kamo Hovhannisyan (29) og gikk i mål. Da sto det 8–0. Bare sekunder senere la Sørloth selv på til 9–0 etter nok et nydelig angrep.

– Dette var veldig proft gjennomført. Det er fort gjort å falle av hesten når kampen er avgjort. Men vi spiller helt inn, oppsummerer landslagssjef Solbakken.

Åtte seire, tre uavgjort og tre tap er dermed fasiten til Solbakken som norsk landslagstrener. Neste oppgave er i Nations League, som er et ledd i kvalifiseringen til EM i Tyskland i 2024. I juni og september spiller Norge totalt seks kamper mot gruppemotstanderne Serbia, Sverige og Slovenia.