Langrennssjef Espen Bjervig venter i nesten uutholdelig spenning på PCR-testene fra Italia, etter at sprintlandslagstrener Arild Monsen fikk påvist corona. Mens herreløperne trener eller er på rommet i Seiser Alm i Italia, er langrennssjefen hjemme i Norge.

– Stemningen i Italia er preget av usikkerhet og spenning, sier Bjervig til VG.

Monsens positive coronatest gjør at Kina-reisen utsettes fra 27. januar til 31. januar for herreløperne. De reiser med charterflyet til Olympiatoppen, hvor også andre utøvere, støtteapparat og media har plass.

– Hvordan er det å vente på PCR-svaret?

– Det er vanskelig, syns jeg. Bank i bordet, jeg håper det ikke er noe spredning. Det er jo utgjort. Vi har gjort alt vi kunne hele veien, så får vi dette rett i forkant. Det var ikke det vi håpet på. Men nå får vi vente på svaret før vi svartmaler, svarer Bjervig.

Hvis en utøver, trener eller leder har fått påvist coronainfeksjon de siste 30 dagene før første OL-konkurranse, må vedkommende med 24 timer mellomrom avlegge to negative tester – i tillegg til de obligatoriske to, og mer enn 24 timer før disse.

Må snu døgnet

Svaret på om noen av herreløperne er smittet kommer i løpet av tirsdagen. En lokal privat helsetjeneste i Italia er kjøpt inn, og var på hotellet og testet.

Langrennsherrene skulle hatt digitalt pressetreff tirsdag. Det er avlyst.

Nå skal Klæbo og de andre herreløperne begynne å snu døgnet, siden Kina-avreisen er utsatt. De drar hjem til Norge og Gardermoen 30., så går flyet til Beijing den 31.

– Hvordan har Arild Monsen det?

– Jeg har snakket mye med Arild. Det er bare fryktelig trist. Jeg skjønner han har det tungt. OL var hans og vårt store mål, sånn det ser ut nå blir det vanskelig for ham å komme seg dit. Men han er heldigvis ikke syk. Han er smittet, men ikke syk, svarer Bjervig.

Mandag ble det kjent at sprinttrener for herrene, Arild Monsen, testet positivt på coronaviruset ved hjemreise fra Seiser Alm. De OL-uttatte løperne har vært i høyden i Italia de siste ukene for å lade opp til årets store mål.

– Det er en merkelig og forferdelig tung situasjon. Løperne vet ikke om de er friske eller ikke. Det er en fortvilelse. Løperne isolerer seg mest mulig i en usikker situasjon, og det er lett å bli litt paranoid, sier Trond Nystad, tidligere norsk landslagstrener og Discovery-ekspert.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum delte rom med Monsen.

– Er det sånn at dere gir løpere utenfor OL-troppen beskjed om å være klare til å stille i «worst case»?

– Nei, enn så lenge planlegger vi for suksess med troppen vi har, svarer Nossum.

Langrennshåpene blir i karantene i Seiser Alm de neste dagene.

– For løperne er dette en nervepåkjenning. De skal nå finpusse teknikken og mentalt lade opp til kraftanstrengelsene som venter. Nå blir fokuset bare dratt over på det å holde seg frisk. OL avgjøres på en måte med testene som tas fremover nå, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Han selv ble smittet og havnet i isolasjon under Tour de Ski, og tror løperne er stresset nå.

– At Monsen testet positivt mandag, gjør at smittefaren er overhengende til og med lørdag. Man kan ikke puste lettet ut selv om testene som kommer i dag er negative. De neste dagene er kritiske, sier Bjørn.

Kvinneløperne er ikke definert som nærkontakter, men det er usikkert foreløpig om de kan fly 27. januar som planlagt.

Kvinnenes trener Ole Morten Iversen hadde samme hjemreise som Monsen fra Italia. Iversen har foreløpig testet negativt på både hurtig- og PCR-test.

Første langrennsøvelse i Beijing er lørdag 5. februar.