– Det så nok sikkert mer dramatisk ut enn det var, men jeg var stiv, rett og slett. Jeg ga alt. Jeg lurer på hvordan det så ut på slutten der, for det føltes helt jævlig, sier Fossesholm til VG.

Etter spurten ble utslitte Fossesholm hjulpet ut av målområdet av blant andre Therese Johaug og virket å ha problemer med å holde balansen – «jeg har fått høre fra flere at jeg så full ut», som hun selv sier og legger til: Da hadde det i tilfellet vært første gang.

– Stakkars Helene, hun var «søkka stiv», sa Johaug etter rennet.

SLITEN: Helene Marie Fossesholm la seg ned i snøen etter at hun passerte målstreken på stafetten. Foto: Fredrik Varfjell

– Jeg er så imponert over henne. Hun bet tennene sammen og hadde en ganske spurt også. Jeg måtte jo passe på jenta, jeg syns skikkelig synd på henne, sier Johaug til Dagbladet i pressesonen.

Det er ikke uvanlig at løperne tar seg helt ut, det er en del av langrennssporten. Noen løpere spyr etter målgang. Johaug var aldri skremt av sjanglingen til Fossesholm.

– Nei, nei, sier Johaug.

Få minutter etter ble Fossesholm intervjuet med et smil.

Klar for OL-jobben

Helene Marie Fossesholm blir dyrket som Norges ankerkvinne og måtte virkelig bevise hva hun er god for mot svenske Moa Olsson og Veronika Stepanova fra Russland. Trioen gikk likt ut på sisteetappen i Lillehammer-stafetten – den siste stafetten før OL i Kina.

Fossesholm virket lenge mer opptatt av hva som skjedde bak seg enn foran seg. Da konkurrentene nærmet seg, besluttet hun å ta kommandoen og dra opp tempoet.

FORT PÅ BENENE: Norge ble nummer tre på stafetten, fra venstre: Heidi Weng, Therese Johaug, Tiril Udnes Weng og Helene Marie Fossesholm. Foto: Fredrik Varfjell

På den siste runden fikk hun en tre sekunder stor luke til den svensk-russiske duoen opp den lengste, seigeste bakken. Et par minutter senere måtte hun imidlertid konstatere at forspranget var kjørt inn i utforkjøringene.

Inn mot oppløpet vekslet russeren og svensken på å dra, og det var Stepanova som distanserte rivalene. Hun sikret russisk seier, Olsson var bedre enn Fossesholm de siste hundre meterne – Norge endte på tredjeplass.

– Jeg er klar for ankeretappen i OL, selv om vi tapte for to lag som var sterkere i dag, sier Fossesholm.

RUSSISK SEIERSKVINNE: Veronika Stepanova distanserte rivalene inn mot oppløpet av kvinnenes stafett på Lillehammer. Helene Marie Fossesholm gikk Norge inn til tredjeplass, mens svenske Moa Olsson ble nummer to for Sverige. Foto: Fredrik Varfjell

Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm gikk for Norges førstelag; Maiken Caspersen Falla, Anne Kjersti Kalvå, Ragnhild Haga og Lotta Udnes Weng for andrelaget, som kom på 6. plass.

For Sveriges del var medaljegrossist Charlotte Kalla vraket fra førstelaget, mens Frida Karlsson – med svenskeflagget påmalt kinnet – gjorde sitt for å mørne konkurrentene på sin andreetappe.

Heidi Weng og russiske Natalja Neprjajeva klarte imidlertid å henge på svenskeekspressen på vei opp bakkene, trioen vekslet samtidig etter halvgått stafett.

Kalla var på sin side ikke til å kjenne igjen i det innlandske snødrevet.

Dette var sesongens første og siste verdenscupstafett før stafetten i OL i Beijing.

FORSØKTE Å FÅ LUKE: Therese Johaug drar på Tatjana Sorina og Ebba Andersson opp bakkene i Lillehammer. Foto: Fredrik Varfjell