Mange tusen av de påmeldte skal ikke ha klart å registrere seg på sjekkpunktene i løypa hver femte kilometer, ifølge det meksikanske mediet W Deportes. Det var 30 000 påmeldte, altså skal over en tredjedel av deltagerne ha blitt diskvalifisert.

Den meksikanske avisen Record skriver at flere av deltagerne skal ha brukt offentlig transport eller personlige kjøretøy for å korte ned distansen. Arrangørene har gullakkreditering fra World Athletics. Gullakkreditering er den nest beste statusen man kan få av World Athletics. Toppstevnene har platinum-status.

– Vi vil fortsette å undersøke og identifisere de tilfellene der deltagere i Mexico Maraton har vist en usportslig holdning under arrangementet som vil ugyldiggjøre registreringstidene deres, skriver arrangørene i en uttalelse.

Dette var 40-årsjubileet til maratonløpet i Mexico. Det er ikke første gang mange prøver å jukse. I 2017 ble rundt 6000 deltagere diskvalifisert, rundt 20 prosent av feltet. Året etter ble nye 3000 deltagere diskvalifisert, skriver Daily Mail.

Hector Garibay fra Bolivia vant årets maraton for herrer på tiden 2.08.23. Kenyanske Celestine Chepchirchir vant kvinnenes maraton på 2.27.17.