Leeds havnet nest nederst på tabellen og rykket ned fra Premier League forrige sesong. Det har ført til at mange spillere har forlatt klubben.

– Det er tragiske saker. Har de spillere igjen? spør Kjetil Rekdal sarkastisk.

Han var gjest i VGs Europakveld-sending torsdag. Den tidligere norske landslagskapteinen er Leeds-fan på sin hals, men ser ikke lyst på den kommende sesongen i Championship.

– Jeg er veldig usikker. En ting er å rykke ned, og da selger du en del spillere som ikke vil være der lenger, men nå driver man bare med utlån, og det er en økonomisk katastrofe. Farke er rimelig frustrert over at den ene etter den andre forsvinner nå, sier Rekdal.

Han nevner den østerrikske landslagsspilleren Max Wöber som eksempel. Han ble hentet til Leeds i januar, men rapporteres å være nær et utlån til Farkes gamle klubb Borrussia Mönchengladbach.

Ifølge Sky Sports Germany har Wöber og flere andre Leeds-spillere en klausul i kontrakten som gjør at klubben er nødt til å godta eventuelle lånetilbud.

– En ting er å selge videre og gå i null, men det her ... Det betyr at det blir en del økonomiske utfordringer der, sier han.

PESSIMIST: Kjetil Rekdal liker ikke det han ser av utvikling i Leeds. Foto: Ole Martin Wold / NTB

– De måtte overtale meg til å ta jobben, sa Daniel Farke da han ble presentert som Leeds-trener i starten av juli.

Han følger i fotsporene til en rekke mislykkede Leeds-sjefer: Sam Allerdyce, Javi Garcia, Michael Skubala og Jesse Marsch var alle innom sjefsstolen på slutten av forrige sesong. Det endte uansett med nedrykk.

Nå skal Leeds prøve å gjøre det Burnley klarte i fjor, nemlig å rykke rett opp igjen. Det skulle Leeds prøve i 2004 også. Det endte med 16 sesonger på nivå 2 eller lavere.

Lokalavisen LeedsLive har gjort en spørreundersøkelse blant lokalbefolkningen om troen på opprykk har økt etter ansettelsen av Farke, og hele 69 prosent har troen på at Elland Road atter en gang er Premier League-arena kommende sesong. Før Farke-ansettelsen var det samme tallet 37 prosent.

Skal vi tro oddsen er også Leeds favoritt til å rykke opp igjen neste sesong sammen med Leicester – men Rekdal tror det blir vanskelig.

– Å rykke opp fra Championship etter 46 kamper er en brutal reise, sier Rekdal.

– Du har ikke tro på direkte opprykk?

– Nei, ikke per nå.

Se Leeds i pre-season direkte med VG+ Sport på søndag:

Vil du lese mer om engelsk fotball? I VGs store magasin «Våre beste menn» kan du lese historien til alle de 77 nordmennene som har spilt fotball på toppnivå i England. Magasinet er på 124 sider, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)