– For meg er det et valg som handler om verdier og hva man ønsker å være en del av. Vi er langt unna når det gjelder måten man behandler mennesker og støtter hverandre på i denne klubben.

Det sier Starts assistenttrener Endre Eide til Fædrelandsvennen.

Dagen før Bryne kommer på besøk til Sørlandet, går han ut i regionsavisen og slakter klubbkulturen i Start.

– Det rettes pekefingre mot hverandre, i stedet for at man står samlet og har et felles ønske om å løfte Start opp, sier han.

«En stemme fra en klubb i full oppløsning», skriver Fædrelandsvennens sportsleder Pål W. Jørgensen.

UT MOT KULTUREN: Endre Eide (t.v.). Her sammen med hovedtrener Sindre Tjelmeland. Foto: Heiko Junge / NTB

For Eides uttalelser er bare den siste dråpen i altervin-begeret som for lengst virker å ha rent over. Gjennom sesongen har det vært en rekke hendelser som har skapt bråk i den gamle storheten.

  • I sommer valgte fysisk trener Atle Thunshelle å si opp i protest. «Klubben er i mine øyne syk. Det gjør folk slitne å jobbe i et slikt klima» uttalte han til Fædrelandsvennen.

  • Det kom etter at samme avis hadde omtalt misnøye og drøftelsesmøter med sportslig leder Magni Fanberg.

  • Tidligere på året vedtok klubben et budsjett som la opp til millionunderskudd, samtidig som man forventet spillersalg på syv millioner.

  • I sommer gikk daglig leder Terje Marcussen ut i avisen og krevde opprykk denne sesongen. Han fikk svar av sportssjef Fannberg som mente det var et urimelig krav.

  • I starten av november ble de ansatte kalt inn til allmøte. Spillere og trenere på utgående kontrakt fikk beskjed om at de burde finne seg noe annet å gjøre. Henrik Robstad uttalte seg i etterkant på vegne av spillerne og kalte det respektløst. På spørsmål om spillerne hadde tillit til ledelsen, svarte han slik til regionavisen:

– Det er vanskelig å svare på, egentlig. Det er første gang i hele år at vi har sett noe til dem. Folk vet egentlig ikke hvem som er der oppe engang.

VG har vært i kontakt med Start-trener Sindre Tjelmeland. Han sier han har fokus på Bryne-kampen og ikke ønsker å kommentere saken.

Daglig leder Terje Marcussen skriver det samme i en melding til VG.

– Vi har fullt fokus på kampen i morgen og derfor ønsker jeg ikke å kommentere dette nå. Slike ting må og skal tas under evalueringen som vi har etter sesongen, sier han om Eides utspill.

Eide selv ønsker ikke å kommentere uttalelsene sine ytterligere.

Sportssjef Magni Fanberg vil ikke kritisere Eide for timingen.

– Timingen er helt uvesentlig. Jeg synes vi bør ta det han sier på høyeste alvor. Dette krever selvransakelse, sier sportssjefen.

Han mener det har vært mer storm rundt Start i media enn hva det har vært internt.

– Men det arbeidsklimaet som han og Atle har beskrevet, er noe vi som leder klubben må ta tak i, men det tar jeg internt, sier Fannberg.

SJEF: Terje Marcussen er daglig leder i Start. Han var tidligere sjef i håndballklubben Vipers. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

En som kjenner klubben godt er den gamle Start-helten Fredrik Strømstad. Når vi ber ham beskrive situasjonen i klubben, kommer det et sukk.

– Hva skal man si. Det er jo fryktelig trist og vondt å se at det er en klubb som ikke er samlet på noen som helst måte. Sportslig så er det ganske lenge siden det ble levert, sier Strømstad til VG.

KLUBBHELT: Fredrik Strømstad er en av de største heltene i Starts historie. Her jublende fra en kamp i sølvsesongen 2005. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han var en sentral brikke i Start-laget som i 2005 tok sølv. Siden den gang har det vært lenge mellom oppturene. Nå er klubben i ferd med å avslutte sin tredje sesong på rad i OBOS-ligaen.

– Man blir jo oppgitt og nesten litt likegyldig. Det er flere og flere som er der, tror jeg. Så er det heldigvis sånn i fotball at ting snur fort. Men det må snus noen steiner, sier den tidligere landslagsspilleren.

Start-Bryne har avspark på Sparebanken Sør Arena klokken 19 lørdag kveld.