– Det kan du skrive om. Jeg gjør mitt beste og har med et fantastisk støtteapparat. Jeg føler at spillerne vet hvor vi vil og hvor vi ønsker å komme, sier Ståle Solbakken på VGs spørsmål om å vurdere den jobben han har gjort så langt som landslagssjef.

Dagen etter det sure tapet mot Skottland sto landslagssjefen i 20 minutter og svarte på spørsmål fra pressen.

Han svarte opp om byttene, om slitne spillere og Haalands påvirkning.

Så svarte han om egen stilling.

For en måned siden signerte Solbakken ny kontrakt med landslaget. Det skjedde etter tap mot Spania og uavgjort mot Georgia i de to første kampene av EM-kvaliken.

En avtale som går ut 2025 og som automatisk forlenges om Norge tar seg til VM i 2026.

– Vi ønsker å forlenge avtalen med Ståle allerede nå, og med det sende et tydelig signal om at han er vår mann i fremtiden, uttalte fotballpresident Lise Klaveness i midten av mai.

NY KONTRAKT: Ståle Solbakken og Lise Klaveness under pressekonferansen som offentliggjorde Solbakkens nye kontrakt. Foto: Annika Byrde / NTB

Klaveness gir full støtte til landslagssjefen i en melding til VG.

– Skal vi utvikle oss nok fremover – og det skal vi – er vi helt avhengige av kontinuitet og masse kraft i arbeidet, fra mange flere enn styret og landslagssjefen. Dette er et felles krafttak, skriver Klaveness.

– I mai stilte vi oss spørsmålet om enkeltresultater i juni eller misset EM-kvalifisering endrer vår vurdering av om Ståle gir oss de beste muligheter for å ta det totale løftet som trengs. Vi var overhodet ikke i tvil om svaret. Vi har sterk tro på Ståle og det laget han prøver å bygge. Det er ikke enkelt å konkurrere i verdens største og mest kompetitive sport, skriver fotballpresidenten.

Norges tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck signerte ny kontrakt i 2019 og var ferdig året etter. Kvinnenes tidligere sjef Martin Sjögren signerte ny kontrakt i 2021 og overlevde i jobben under ett år.

– Vi er alle veldig skuffet over gårsdagen. De siste fem minuttene gjorde fysisk vondt i kroppen. Aller vondest har Ståle, støtteapparatet og spillerne, og de har vår fulle støtte. Det er på de tunge dagene vi ansvarlige ledere rundt laget må stå for vår langsiktige strategi, mener Klaveness.

Solbakken er tydelig på at han ser tendenser i det norske laget.

– Vi er for ujevne. Så er vi i ferd med å få til noe, men det er vanskelig å si høyt på en dag som dette. Så vet både dere og jeg at det er en resultatbransje. Vi må bare jobbe hardere, sier Solbakken.

Erling Braut Haaland hadde følgende å si om Solbakkens posisjon:

– Vil det være en fiasko å ikke komme til EM?

– Fiasko ... Det har vært mye fiasko de siste 24 årene, svarer Solbakken.

– Men med tanke på at flere lag skal være med, og med tanke på spillerne du har til rådighet?

– De ordene der. Det er svart/hvitt. Jeg tar mitt ansvar og skal gjøre alt jeg kan så lenge jeg er her, sier Solbakken.