Det kommer frem i Charlotte Kallas nye biografi «Skam deg den som gir seg», som kom ut tirsdag.

Hun fikk astma-diagnosen da alle ble testet i 2006, tross at hun ikke hadde opplevd noen større problem. Kalla anslår at en tredjedel i det svenske landslaget hadde astma. Hun brukte astmamedisin en vinter, før hun sluttet.

Ti år senere ble det aktuelt igjen, og Kalla så seg nødt til å ta tak i det:

  • Kalla ble nummer 75 av 79 løpere under verdenscupåpningen i finske Ruka sesongen 2016/17. Underveis viste pulsklokken 212, mens den normale makspulsen var 185. Legen Per Andersson konstaterte raskt at Kalla hadde hatt hjerterytmeforstyrrelser.

  • Kalla hadde teorier for hvorfor det skjedde, og peker på at hun hadde hatt problemer med lungene og luftveiene. Hun følte hun rev i stykker lungene der hun presset seg maks i kald, rå luft.

  • Det ble bestemt at Kalla skulle prøve astmamedisin i seks uker: En langtidsvirkende medisin daglig og en bronkodilatator ved behov, som intervaller og konkurranser

  • Astmamedisinen sammen med koffeininntak hadde trolig skapt hjerterytmeforstyrrelsene, kom både legen og Kalla frem til. Kalla sluttet med koffein før løp.

«Vi valgte å aldri prate åpent om at jeg hadde testet astmamedisin før løpet i Ruka. Ikke engang de andre løperne i landslaget visste. Jeg våget ikke å si noe til dem», skriver Kalla i boken.

«Årsaken var all oppmerksomheten rundt Norge og deres astmamedisinering. Debatten hadde handle om at de befant seg i grenselandet rundt doping. Det var så mye som var uklart rundt hvem som brukte astmamedisin og hvorfor det ble brukt i så store mengder», fortsetter Kalla.

BRUKTE ASTMAMEDISIN: Charlotte Kalla her i Ruka 2016. Foto: Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Astma blant langrennsløpere har lenge vært vanlig. VG skrev i 2016 at 69 prosent av norske OL-medaljer i langrenn mellom 1992 og 2014 ble tatt av løpere med astma. Til OL i Pyeongchang 2018 sendte Olympiatoppen 6000 astmadoser for den norske troppen.

Det ble særlig mye oppmerksomhet rundt astma i langrenn sommeren 2016. Martin Johnsrud Sundby ble da utestengt i to måneder og fratatt en Tour de Ski-seier etter at han ikke hadde søkt om medisinsk fritak.

RIVALER OG VENNER: Therese Johaug og Charlotte Kalla. Foto: Geir Olsen / NTB

Høsten 2016 ble Therese Johaug utestengt etter bruk av en leppekrem med ulovlig stoff i seg. Kalla husker det ble kaos i hodet – det var ikke til å tro. Det var Kallas største skrekk som skiløper. Hun sendte SMS-en under til Johaug, og fikk svar med tre hjerter tilbake:

«Hej Therese! Jag vill bara säga att jag tänker på dig i denna svåra stund. Stå stark genom detta. Sköt om dig. Kram, Charlotte».

Senere så Kalla for seg at karrieren skulle stoppe på verst tenkelig vis. Hun så for seg overskriften «KALLA TATT FOR DOPING».

TRØBBEL I OPPLADNINGEN: Charlotte Kalla fryktet karrieren skulle stoppe på grunn av brudd på dopingreglementet. Foto: LINDSEY WASSON / Reuters / NTB

Årsaken var at hun fikk maks antall advarsler for feil ADAMS, et rapporteringssystem hvor utøvere melder inn hvor og når de er tilgjengelig en time i døgnet for å kunne bli testet for doping.

Kalla glemte på kort tid å oppdatere dette riktig ved to tilfeller våren 2021 og fikk panikk. Dersom en utøver har fått tre advarsler i løpet av 12 måneder, regnes dette som et brudd på dopingbestemmelsene. Da venter utestengelse på minst ett år, og OL i Beijing 2022 ville røket for Kalla.

«Sjokket kjente jeg til og med fysisk. Jeg hadde aldri opplevd noe lignende. Et usynlig kraft slo meg så hardt at jeg var tvunget å lene meg fremover», skriver Kalla.

Men resten av karrieren holdt hun meldeplikten i orden. Kalla la opp etter sesongen var over våren 2022. Hun ble mamma til Alvin i sommer.