Kampen har vært utsolgt i ukevis allerede.

Statistisk sentralbyrå regner Fredrikstad og Sarpsborg som en dobbeltby på linje med Stavanger/Sandnes.

Men et av landets største sammenhengende byarealer er lørdag delt i to; Den rødhvite delen og den blå delen.

Totalt har kommunene Fredrikstad og Sarpsborg mer enn 140.000 innbyggere. Dessverre er det ikke plass til alle på Fredrikstad Stadion.

– Det kommer til å bli en kjempefest. Det er veldig moro at vi møtes i den øverste divisjonen igjen, sier Fredrikstads revyprofil Pål Nielsen.

Sist de to klubbene møttes på øverste nivå, var i 2011.

Pål Nielsen

Revyprofil i Fredrikstad

– Du virker overraskende positiv til Sarpsborg?

– Absolutt! Sarpsborg kommer til å stå med null poeng også etter kamp nummer tre. Men jeg håper absolutt at de klarer seg og at vi møtes igjen i 2025. Dette er jo en vitamininnsprøyting for begge byene.

Nielsen kan likevel ikke dy seg og kommer med et stikk til «den andre byen»:

– Etter Fredrikstads seier mot Brann søndag skrev Sarpsborg Arbeiderblad at «det var det verste som kunne skje FFK» med tanke på lokalderbyet. Da snakker vi om temmelig desperat trøst!

Mikkjal Thomassen fra Færøyene var mannen som skulle klare å følge FFK tilbake til nivå én i norsk fotball. Her jubler han med spillerne etter seieren i Bergen sist helg. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Morten Thomassen bodde i mange år midt mellom byene. Han turte ikke annet;

Sarpingen er stor helt i Fredrikstad etter å ha vært med på å føre FFK til cupfinale-triumf i 1984. Sønnen Joachim har i mange år spilt for Sarpsborg 08.

– Jeg har vært glad i begge klubbene. Så dette blir spennende, sier Thomassen.

Så innrømmer han:

– Jeg heller nok litt til Sarpsborg nå. I og med at Joachim har spilt der så lenge.

Han innrømmer også:

– For et par måneder siden flyttet jeg inn til sentrum av Sarpsborg.

Husker du denne? Sarpsborg-spilleren tas på fersken av kamera:

Nyhetsredaktør og sportskommentator Petter Kalnes i Sarpsborg Arbeiderblad måtte til Fredrikstad for å finne kone.

– Dette er en god, gammeldags bykamp. Sarpsborg og Fredrikstad er naboer og rivaler, men samtidig bygges byene mer og mer sammen.

– Og fotballen?

– Det er også sånn at lørdagens kamp splitter familier, kamerater og arbeidskolleger. Her hører vi om familier der far og sønn er blå sarpinger, mens mor og datter holder med Fredrikstad. Selv har jeg for eksempel kone fra Fredrikstad, og derfor mange morsomme diskusjoner med svigerfamilien ...

Fredrikstad-spillerne hadde mye å glede seg over i Bergen sist helg. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

– Og selve kampen?

– Så er det selvfølgelig et spørsmål om hvor mye dette påvirker selve kampen, all den tid det vel kun er tre østfoldinger i de to lags kamptropper og kun Sarpsborg 08s Magnar Ødegaard fra Skjeberg som starter dersom han blir skadefri. Her i Sarpsborg Arbeiderblad skal vi for resten ha tv-sending fra klokken 09.30 lørdag og helt til kampstart klokken 18.00, forteller Petter Kalnes.

Hans kollega i Fredriksstad Blad, Erik A. Pedersen, gleder seg også:

– Nå er det fotballfeber i Fredrikstad igjen, altså. Markant forskjell fra 2023. Det har vært et nydelig kok etter seieren i Bergen sist helg.

Pedersen fortsetter henrykt:

– FFK mot 08 er eliteseriens eneste derby i 2024. Det er voldsom interesse for kampen, den har vært utsolgt i ukevis. Det er første gang siden 2011 at Fredrikstad Stadion er utsolgt.

– Folk er desperate etter billetter; det er annonser på Finn, etterlysninger på Facebook: «Har noen en billett?!?». Et sånt trøkk har det ikke vært på over 15 år her i byen.

– Jeg vil påstå at det kunne ha vært solgt 20.000 billetter til denne matchen.

Det har blitt en tung sesongåpning for Jo Inge Berget og Sarpsborg Foto: Christoffer Andersen / NTB

Erik A. Pedersen trekker linjene tilbake til det berømte oppgjøret mellom klubbene i 2009:

– Det er vanskelig å si hvor stor denne kampen er for Fotball-Norge for øvrig, men her i Østfold er det den største siden 2009 da 08 sendte FFK ned fra eliteserien – selv om lagene har møttes i offisielle kamper etter det.

– Oppbyggingen, det at FFK endelig er tilbake, alt Sarpsborg 08 har fått til i mellomtiden med Europa osv. Det er en spenning og forventning som har fått bygge seg opp gjennom mange år nå, sier Pedersen.

– Hvem vinner?

– For fem måneder siden hadde jeg kalt Sarpsborg 75-25-favoritter. Nå er det helt 50–50. FFK har tatt store steg gjennom vinteren. 08 har et bedre lag på papiret enn FFK spiller for spiller, men FFK imponerer taktisk og som lagmaskin under Mikkjal Thomassen.

Arne Scheie. Foto: Aurora Ytreberg Meløe / VG

Arne Scheie skal følge kampen hjemme fra Oslo.

– Min første fotballkamp på NRK var Sarpsborg mot Viking. Drillo spilte for Sarpsborg, det samme gjorde NFF-generalsekretær Karl-Petter Løkens far Ingar. 4. september 1971.

– At fotballfylkets to storheter møtes igjen, er stort. Fotballinteressen er enorm i Nedre Glomma-regionen, særlig i Fredrikstad etter opprykket, mener NRK-legenden.

– Sarpsborg har hatt en tung start, mens det ser lovende ut for FFK. Det er viktig for norsk fotball å ha slike kamper. Vi kan snakke om Rosenborg-Molde og Brann-Viking, men Fredrikstad-Sarpsborg er lokaloppgjør på en helt annen måte etter som byene henger mer eller mindre sammen.

– Det er sjelden vi har et sånt oppgjør mellom to ærverdige fotballbyer, sier Arne Scheie.

Vil du lese mer om norsk fotball? VGs store klubbmagasin om Tromsø IL inneholder 100 sider med reportasjer, gode historier og fakta om klubben. Magasinet kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)