I EM-kvalikkampen mot Finland tok Slovenia tatt full kontroll fra start og leder gruppe H etter to scoringer fra den 20-årige spissen og ett fra Erik Janza.

Det er dårlige nyheter med tanke på Norges playoff-muligheter til EM, da Finland per nå er utenfor direkte kvalifisering til mesterskapet.

– Dette betyr at playoff-mulighetene synker drastisk. Nå er Norge avhengig av stadig mer "om og men"-resultater for at dette skal løse seg, sier VGTV-kommentator og Nations League-ekspert Vegard Aulstad.

Norge har i teorien fortsatt en sjanse til å kvalifisere seg direkte til mesterskapet i gruppe A, men er da nødt til å slå både Spania søndag og gruppeleder Skottland i november og ha hjelp av Georgia, som møter Skottland hjemme.

Norges vei til playoff er utvilsomt komplisert. Få bedre oversikt i VGs kalkulator «EM-sjansen» og i denne videoen:

En annen vei til EM er playoff via Nations League. Da er Norge enten avhengige av at:

  • 1) Minst 16 av 22 lag foran på Nations League-rankingen kvalifiserer seg direkte gjennom ordinær EM-kvalifisering. Tyskland er allerede kvalifisert som vertsnasjon.

Eller at:

  • 2) Minst 4 av de 7 lagene som ligger foran Norge på nivå B i Nations League-rankingen kvalifiserer seg direkte.

Finland er blant lagene som er foran Norge på rankingen, men ligger per nå utenfor direkte kvalifisering i gruppe H. Finland ligger da bedre an enn Norge med tanke på å få en playoff-mulighet.

Tomålsscorer Benjamin Sesko startet seniorkarrieren i Erling Braut Haalands tidligere klubb RB Salzburg, før han meldte overgang til Bundesliga og Leipzig i 2022. Han har tidligere blitt sammenlignet med den norske verdensstjernen.

Slovenia leder gruppe H med tre poeng ned til Danmark og fire poeng ned til Finland og Kasakhstan. Danmark og Kasakhstan møtes i København 20:45 lørdag.

Slår danskene Kasakhstan vil det være fire poeng opp til direkte kvalifisering for Finland, som altså er foran Norge på Nations League-rankingen.