– Jeg må prøve å beskrive det med ett ord.

Det går ikke helt som planlagt.

– Stor usikkerhet. Det er bare en stor, svart sky som henger over hele klubben, sier nederlenderen.

René Meulensteen (59) var en gang midt i hjertet av verdens mest suksessrike klubb. Han sto side om side med sir Alex Ferguson på trening og i kamp i seks sesonger.

Ti år etter er situasjonen snudd på hodet. Den gang var Manchester City bare «en bråkete nabo».

DELER UNITED-DOMMEN: René Meulensteen, her i et intervju med VG denne uken. Foto: Mikal Aaserud, VG

– Hva tror du Ferguson tenker om klubbens tilstand i dag?

– Han er ikke fornøyd. Jeg kan jo egentlig ikke svare på vegne av ham, men den situasjonen klubben er i sårer ham, sier Meulensteen.

Han sier klubbens nåværende situasjon aldri kunne skjedd under Ferguson.

– Alle suksessfulle klubber fungerer med stabilitet og kontinuitet. Stabilitet betyr at man over en lengre periode jobber med samme støtteapparat og opprettholder en viss standard. Med kontinuitet mener jeg en visjon på kort og lang sikt.

– Det øyeblikket sir Alex gikk ut dørene og andre kom inn, så fikk du inn en ny visjon basert på deres erfaring. Bytter du ut alle folkene så mister du stabiliteten. Det blir en veldig uheldig ubalanse som United aldri har klart å rette opp i.

Grafikk: www.sofascore.com

Siden Meulensteen og Ferguson gikk ut av portene i 2013 har det vært turbulente tider i den røde delen av Manchester:

  • Seks forskjellige managere på ti år.

  • Troféfangsten har vært skral.

  • Supporteropprør mot eierne og oppkjøpsrot den siste perioden.

  • Flere mener fasilitetene på treningsanlegget, stadion og den stolte akademisatsingen har forfalt.

På «den andre siden av byen», eller i den lyseblå delen om du vil, er stemningen en annen. Treningsanlegget og området rundt har blitt et slags bilde på Citys suksess i dag.

En gang var det en stor industriplass her, men i mange år lå området nærmest «glemt». Innbyggere hadde tilsynelatende gitt opp. Området var preget av kriminalitet, store sosiale forskjeller og forfalne bygg.

Under Blair-regjeringen fikk området et kjempeløft før Citys nåværende eiere tok over klubben. De lyseblå har satset tungt på «infrastruktur» som treningsanlegg, akademi, speidernettverk og støtteapparat.

– Du kan si hva du vil om eierne til City, men de bygget opp klubben på en måte det bør bygges på, sier AIK-trener Henning Berg, som tok to ligagull med Manchester United – det ene i «the treble»-sesongen i 1998/99.

– Ting endret seg før Ferguson ga seg, mener jeg. Hovedsymbolet på maktskiftet er hvordan City gjorde alt annerledes med nye eiere. De gikk forbi en klubb som gikk baklengs, sto stille og råtnet. Men de fikk en enkel jobb, sier Jon Martin Henriksen, «Spårtsklubben»-programleder og medlem av United.no-podkasten.

– Det beste bildet på det er at ungene til United-spillerne begynte på akademiet til Manchester City. Det hadde vært uhørt før, sier Henriksen.

For United.no-journalist Eivind B. Holth er det ingen tvil om hvor endringen i styrkeforholdet mellom klubbene skjedde:

– Carlos Tevez-overgangen fra United til City i 2009. For meg er det vendepunktet, sier han til VG.

Han mener de som fulgte klubben ble påvirket av Fergusons kommentar i etterkant av overgangen.

STIKK TIL FERGUSON: Plakatene av Carloz Tevez preget bybildet i Manchester etter overgangen fra City til United i 2009. Foto: Dave Thompson / Pa Photos / NTB

Den mektige United-manageren fnøs av overgangen og kalte byrivalen for «den bråkete naboen».

– Overgangen ble ikke tatt helt på alvor da han kalte dem for det. Men City hadde penger igjen og mente alvor. Og så var Tevez enormt god for City. Han løftet laget. Da skjønte jeg at City ville kjempe i toppen, vi har fått en alvorlig tittelutfordrer, det er to store lag i byen, sier Holth.

Konfrontert med de norske meningene, svarer Meulensteen slik:

– Tevez-overgangen endret ingenting. Han dro på grunn av at han ble lovet spilletid i City og søramerikanere har ingen følelsesmessige bånd til noen klubb. De spiller for penger. Det er sant! Du hadde aldri sett Gary Neville eller Paul Scholes gjøre det der.

– Jeg mener fortsatt vendepunktet kom da Ferguson dro. Vi vant i 2013 og hadde gjort det samme året etter hvis han ikke hadde dratt. I ettertid har mange forsøkt, så har de kvittet seg med treneren og tenkt «la oss prøve noe annet», mener Meulensteen.

Søndag venter den største kampen denne sesongen. Meulensteen mener det ennå ikke er alarmerende at det er seks poeng mellom lagene på tabellen.

– Min bekymring, selv med seire de siste kampene, er at det er langt fra overbevisende. De kunne jo faktisk tapt de kampene også. De spiller ikke bra og er et lag der enkeltspillere kan utgjøre forskjellen. Derfor får de disse små seirene.

– Da vi styrte var troppen balansert, med tanke på erfaring, talent, individuelle kvaliteter. Vi var en maskin. Det savner jeg i dag. Nå har bortelaget mer ballbesittelse på Old Trafford. Det hadde vært uhørt før, sier han og legger til:

– Det var vi som bestemte det som skjedde.