– På selve sonerennet deltok det 199 løpere, men inkludert barneløpet i forkant var det over 230 skiløpere i aksjon. Det er kjempebra. Dette er jo egentlig et lite sonerenn, sier administrasjonssjef i Troms skikrets, Birgitte Gustavsen.

De aller fleste løperne som deltok er fra Tromsø, men 15–20 løpere var tilreisende fra Bardu.

For skiløperne lokalt har det vært et langt opphold i terminlista fra 20. desember og fram til nå.

– Så langt opphold har vi ikke hatt før. Normalt har det vært skirenn i romjula eller første uken etter nyttår, men ikke i år. Det er ikke gunstig. Det er viktig at vi klarte å få til dette, og vi jobber godt i lag med kommunen med å legge forholdene til rette, sier Sylvi Pettersen Ofstad, som er arrangementssjef i Tromsø Skiklubb Langrenn.

Positiv utvikling

Det har vært en eksplosiv vekst i antall skiløpere fra Tromsø de siste årene. Tromsø Skiklubb var på forrige kretsmesterskap over dobbelt så stor som nest største klubb, mens Kvaløysletta ofte er nest største klubb.

Se bildeserie fra sonerennet her

– Det har virkelig vært en kjempegod utvikling i Tromsø både i Tromsø Skiklubb Langrenn og Kvaløysletta Skilag, men også TUIL. I Midt-Troms har skiidretten stått sterkt hele tiden i antall og resultater, mens det i perioder har svingt i Tromsø. Men nå skjer det veldig mye positivt i langrennsidretten i byen, mener Ofstad.

Birgitte Gustavsen begynte som trener i Tromsø Skiklubb Langrenn for åtte-ni år siden.

– Da var det kanskje 50 løpere til sammen. Det har vært en jevn økning hvert eneste år. Nå er vi oppe i 250–300 utøvere, sier Gustavsen.

Forbilder i Tromsø

Ofstad mener klubbene og langrennsteamene er viktig for utviklingen, samt at man har utøvere som Silje Theodorsen, Alexander Os og Håvard Klemetsen som satser med Tromsø som base.

– Den lange historien med gode onsdagsrenn er også en viktig rekrutteringsarena, sier Ofstad.

LES OGSÅ: Silje sto over kvartfinalen

Charlotte Briet Olsen (8), Ingvild Pedersen (8) og Tone Lise Pedersen (11) storkoste seg i skiløypa.

– Det er morsomt å gå på ski. Jeg har holdt på med langrenn siden jeg var liten, sier Tone Lise, som har Therese Johaug som sitt store forbilde.

– Johaug er flink og kul, sier de.

Charlotte og Ingvild har Marit Bjørgen som forbilde.

– Hun er veldig god til å gå på ski, sier de.

Martin Mikkelsen fra Medkila og Team Nord-Norge vant herreklassen, 1,7 sekunder foran Christian Tvedt Bugge fra Kvaløysletta Skilag. Anna Svendsen fra Tromsø Skiklubb Langrenn vant kvinneklassen 42,3 sekunder foran Hilde Espnes fra Senja Ski.

KOSTE SEG: Tone Lise Pedersen (til venstre), Ingvild Pedersen og Charlotte Briet Olsen.
FORNØYD: Birgitte Gustavsen.