– Det er utrolig kult. Samtidig kan jeg ikke si annet enn at det er helt forventet han er med der. Man kunne se fra tidenes morgen at han alltid har hatt noe spesielt. Vi visste at det bare var et spørsmål om tid før han spilte for landslaget. Utrolig kult og helt fortjent.

Det sier Mathias Johnsrud Emilsen til VG. I dag Ranheim-spiller, men i oppveksten lagkamerat med Oscar Bobb i Lyn.

Nå er sistnevnte tatt ut i landslagstroppen til Ståle Solbakken.

OSCAR OG MATHIAS: Oscar Bobb og Mathias Johnsrud Emilsen i de gode, gamle dager. Foto: Privat

De siste månedene har karrieren til Bobb (20) skutt fart. Han har fått mer og mer tillit under Pep Guardiola i Manchester City.

Likevel har det tatt lengre tid enn forventet før Bobb slo ut i full blomst. Lagkameratene fra Lyn-tiden har bare ventet på at han skulle bli tatt.

– Han hadde en x-faktor i en-mot-en-situasjoner, i det å dra av en mann og skape ubalanse. Det ser lekende lett ut når han rykker seg forbi. Samtidig har han alltid hatt et veldig voksent fotballhode, sier Emilsen – som absolutt ikke er overrasket over at Bobb har nådd dit han har gjort.

I 2016 fikk Lyns 13-åringer et drømmemøte med Martin Ødegaard i Madrid.

– Det var absolutt stort for oss. Det var utrolig fett, sier Håkon Sjåtil, nå Åsane-spiller og tidligere lagkamerat av Bobb.

– Nå skal Bobb og Ødegaard spille sammen på landslaget ...

– Det er sykt. Det gir motivasjon også. At en du har spilt med kan komme så langt, sier Sjåtil.

Men veien til landslaget har ikke bare gått oppover for stortalentet Bobb.

Allerede som 11-åring ble han lagt merke til. På direktesending hos TV 2 fra Norway Cup herjet Bobb til tider med sine jevnaldrende.

Mamma Trude Gunnes har siden uttalt til VG at hun var skuffet over at kanalen ikke tok hensyn til familiens ønske om ikke å skape oppstyr rundt den unge gutten.

Som 12-åring flyttet Oscar Bobb med sin mor til Portugal.

Der havnet han og moren i en strid med Fifa. Hovedspørsmålet var: Hadde Bobb og moren flyttet til Porto fordi moren fikk tilbud om jobb? Eller fordi storklubben ønsket å signere Lyn-talentet?

– Det virker tydelig at spillerens mor hadde først sikret en interesse fra spilleren for en prestisjefull klubb, Porto, og så funnet seg en fulltidsjobb i Portugal, skrev Fifa i sin redegjørelse.

Dermed var det brudd med reglene til Fifa. I CAS, idrettens voldgiftsrett, fikk Fifa fullt medhold.

I Fifas reglement heter det at internasjonale overganger for spillere er kun tillatt dersom spilleren er over 18 år. Overgangen kan dog gjøres om en av foreldrene til spilleren får seg jobb som ikke er relatert til fotballkarrieren til barnet.

– Han visste at vi holdt på med det, men vi holdt ham helt utenfor. Han var bare veldig opptatt av å få spille med kameratene sine. Han ble ekstremt lei seg da vi tapte saken, men vi kastet oss rundt og leide en leilighet på Tåsen der Oscar vokste opp, har mamma Gunnes uttalt til VG.

Fra han var 14 til han fylte 16 spilte Bobb i ungdomsavdelingen til Vålerenga. Der gikk han for det meste skadet, forteller daværende utviklingsleder i klubben Thomas Hasselgren.

– De få stundene han var frisk og kunne spille, så man et enormt potensial. Han hadde et ferdighetsregister som var over de andre, sier Hasselgren.

I dag er han akademiutvikler i Svensk Elitfotboll. Han lot seg imponere over hvordan Bobb den gangen jobbet for å komme tilbake fra skade.

– Mange så at han kunne bli bra, men som 20-åring å konkurrere om en plass på verdens beste klubblag så man kanskje ikke. At han skulle nå høyere enn det skandinaviske nivået trodde man, men det er vanskelig å tro at en spiller skal spille i verdens beste liga, sier Hasselgren.

Som 16-åring signerte Bobb for Manchester City-akademiet. En avtale som allerede da hadde vært klart en stund. Siden har han stort sett vært fast på først U 18-laget og så for reservene til Citys stjernespekkede stall.

I fjor hadde han seks mål og 16 målgivende i Premier League 2. To år på rad er han blitt kåret til årets akademispiller.

HERJET: På nivå 2 i England har det meste gått på skinner for Oscar Bobb. Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB

I sommer fikk han endelig sjansen for A-laget. På turné i Asia var det tydelig at Pep Guardiola så noe spennende i 20-åringen:

– Oscar gjorde en utrolig sesong for annetlaget i fjor. Han spilte helt utrolig. Han kan spille tre-fire posisjoner også. Vi stoler veldig mye på ham, sa Guardiola på spørsmål fra VG.

Siden har pilene pekt én vei. Bobb har fått debuten i Champions League, startet i ligacupen og kom inn til pause i helgen da Manchester City jaktet scoring mot Wolverhampton.

LAGKAMERATER: Både på landslag og klubblag skal Erling Braut Haaland og Oscar Bobb spille sammen. Foto: HANNAH MCKAY / Reuters / NTB

– Sykt, men veldig gøy, sa Bobb selv til VG om drømmeukene han har vært gjennom.

Nå er han tatt ut på landslaget.

– Vi har fulgt ham tett og nøye. Så er det ofte sånn at det gjelder å time de greiene med de unge. Nusa så vi i april og da var han ikke i nærheten av å være klar. Disse gutta dominerte ikke i U 21-EM. Da hadde Norge gått videre. Det gjelder å finne timingen, så de er klare når de kommer, sier Ståle Solbakken.

– Det er ikke utenkelig at han spiller fra start, legger han til.