Det var kun den andre seieren til Granerud på norsk jord noensinne. Den første tok han på Lillehammer tidligere i Raw Air 2023. Totalt er dette verdenscupseier nummer 25.

– Det er lenge siden jeg har blitt så glad etter et hopprenn. Den her står høyt for meg, det føles veldig spesielt, sier den norske vinneren til TV 2 etter rennet.

– Det var så spennende. Jeg så ingen grønn strek i finalen, så jeg visste ingenting. Pulsen var høy, fortsetter han.

Granerud øker dermed forspranget til Stefan Kraft ytterligere foran søndagen som konkluderer 2023-utgaven av Raw Air. Det er nå på 28 poeng. Også i totalsammendraget i verdenscupen øker nordmannen til Dawid Kubacki som ligger på andreplass. Polakken ble nummer åtte i dag.

Flere av de antatt beste flyverne skuffet i den andre omgangen. Blant annet klarte slovenske Timi Zajc bare 189,5 meter og forsvant som Granerud-konkurrent. Forholdene ble tyngre utover kvelden, da de beste skulle utfor monsterbakken.

Anze Lanisek klarte heller ikke ta opp kampen. Wellinger, Prevc og Hayboeck føyet seg inn i rekken.

I stedet kom Daniel Tschofenig fra dypet av listene og hoppet hele 229,5 i den andre omgangen. Det var helt til Stefan Kraft satte utfor. 227,5 var fasit for østerrikeren før Granerud skulle i aksjon som siste hopper.

Det ble utover i førsteomgangen tydelig at Granerud var mannen man måtte se til for å finne det norske håpet hos hoppgutta. Robert Johansson var beste nordmann på 11. plass etter førsteomgangen helt til Granerud skulle opp i atter en duell mot østerrikske Stefan Kraft.

Sistnevnte hadde hoppet 249 meter (!) i prøveomgangen, men klarte ikke å stå og slo hodet i snøen. Likevel stilte han på start og fløy ned til imponerende 239,5 meter som nest siste hopper.

– Jeg er bare glad for at helsen er i behold. Jeg prøvde virkelig å sette en ny verdensrekord, og et sekund der trodde jeg at jeg kom til å brekke beina. Det var et tøft slag mot hodet, men heldigvis gikk det fint, sier han til TV 2 etterpå.

Norges hopptrener Alexander Stöckl så umiddelbart muligheten for å søke om lavere avsats foran Graneruds hopp.

Det ga avkastning. Granerud måtte kun hoppe rett i underkant av 228 meter med en lavere avsats, og det var ikke noe problem: 235,5 på nordmannen og ledelse med 9,8 poeng etter førsteomgangen.

Han var før konkurransen 22,4 poeng foran Stefan Kraft i Raw Air-sammendraget.

Fredrik Villumstad var eneste nordmann som ikke kom seg til andreomgangen etter et hopp på 181,5 meter.

Robert Johansson klarte ikke å få maksimalt ut av sine flyferdigheter i den andre omgangen. Daniel André Tande hoppet seg opp noe, mens Kristoffer Eriksen Sundal gikk den andre veien.

BEST NÅR DET GJELDER: Selv da forholdene ble dårligere mot tampen av konkurransen hentet Halvor Egner Granerud (26) ut det beste fra verktøykassen. Dermed vant han i Vikersund. Foto: Geir Olsen / NTB

En som så vidt kom seg videre til andreomgangen, men var langt fra fornøyd, var Johann André Forfang.

– Det ødelegger hele Raw Air for meg. Det var håpløst. Jeg har vært med i sammendraget her lenge, så blir jeg offer for forholdene to ganger. Da er jeg jo ikke med blant de beste, sier han til TV 2 etter førsteomgangen.

– De skjønte vel feilen sin først da jeg hadde hoppet 175 meter. Men det kunne man sagt på forhånd, fortsetter han frustrert.

Forfang ble den siste som hoppet i de dårlige forholdene. Rett etterpå justerte juryen bommen høyere. I andreomgangen fulgte han opp med 173,5 meter og så ikke tilfreds ut i bunnen av bakken.

Granerud hadde i forkant blitt nummer tre i fredagens kvalifisering og tapte da terreng mot Stefan Kraft i Raw Air-sammendraget. Marius Lindvik reiste hjem en tur etter torsdagens skuffelse, der han raste mot juryen i Lillehammer.

I forkant av lørdagens konkurranse hadde han blitt syk og stilte ikke til start.

Det var også tilløp til dramatikk før start da Stefan Kraft hoppet hele 249 meter i prøveomgangen. Østerrikeren klarte dog ikke å holde seg stående på flaten, fikk en sleng på hodet ned i snøen og var tydelig preget i etterkant. Han kom seg opp og til toppen igjen, og litt senere ble det bekreftet at han klarte å stille til start.