Svaret fra OL-toppene kommer i en uttalelse sendt til nyhetsbyrået AFP fredag.

«Deltakelse i De olympiske leker er på ingen måte en menneskerettighet, og den nylige endringen av det olympiske charteret er ikke relatert til det … Vi avviser bestemt anklagene om at disse tiltakene er etnisk diskriminering», skriver IOC.

Det var i en tale under et idrettsforum i Ural-byen Perm torsdag at den russiske presidenten gikk et harmdirrende angrep mot IOC-ledelsen.

Utgangspunktet for kritikken var debatten om i hvilken grad Russland skal få delta i Paris-OL neste år.

– Takket være noen ledere av den moderne internasjonale olympiske komiteen har vi fått vite at en invitasjon til lekene ikke er en ubetinget rettighet for de beste idrettsutøverne, men et slags privilegium du ikke kan få basert på idrettsresultater, men ved enkelte politiske gester, sa Putin.

– Lekene i seg selv kan brukes som et instrument for politisk press mot de menneskene som ikke har noe med politikk å gjøre, og som en grov – i realiteten – rasistisk, etnisk diskriminering, la han til.

Deretter rettet han direkte kritikk mot IOC-toppene.

– Noen idrettsledere har rett og slett gitt seg selv retten til å bestemme hvem som er omfattet av det olympiske charteret og hvem som ikke er det.

I forrige uke ble den russiske OL-komiteen (ROC) utestengt av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

«ROCs avgjørelse om å inkludere regionale idrettsorganisasjoner som er underlagt Ukrainas olympiske komité, utgjør et brudd på ukrainernes integritet», het det i begrunnelsen fra IOC.

Områdene det ble siktet til, er Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja. De ble annektert av Russland i fjor. Suspensjonen betyr at ROC ikke får økonomisk støtte fra IOC i tiden som kommer.

Vladimir Putin hadde besøk av lederen i Nord-Korea, Kim Jung-un, i september:

I en uttalelse slo den russiske OL-komiteen knallhardt tilbake og kalte det en politisk motivert avgjørelse.

Nylig besluttet Den internasjonale paralympiske komité (IOC) at russiske og belarussiske utøvere kan delta i neste års paraleker i Paris, men under forutsetning om nøytralitet.

Putin viste denne uke frem atomkoffertene på sitt Kina-besøk: