Amalie Iuel (23) drømmer om å bli Norges nye, store friidrettsprofil. Hun er toppmotivert og nøye med kosten, men nekter å gi opp søtsaker på veien mot toppen.

Fredag starter VM i friidrett i London. Der stiller Iuel både på 400 meter flatt og spesialøvelsen 400 meter hekk. Hun håper på gode prestasjoner, men har større tro på topprestasjoner i 2018 enn i årets store mesterskap.

– Jeg prøver ikke å ha for høye forventninger. Jeg har selvfølgelig lyst til å forbedre mine egne personlige rekorder og den norske rekorden, men jeg har ikke lyst til å si at «jeg skal løpe så og så fort, jeg skal klare den og den plasseringen», sier hun til NTB.

Norge har manglet en klar medaljekandidat i OL- og VM-sammenheng siden spydkaster Andreas Thorkildsen la opp i fjor, men hekkeløper Iuel leker med tanken om å kunne bli vår nye ener.

– Jeg vil ikke love noe, men selvfølgelig er drømmen til alle som satser, å bli det (den nye profilen). Man vil jo til verdenstoppen, men jeg tror det er viktig å være tålmodig og jobbe seg oppover. Jeg tror ikke at jeg kan bli den nye profilen med det aller første, men kanskje om et par år. Hvem vet, sier hun smilende.

Amalie Iuel drømmer om å kjempe i verdenstoppen på sikt. Men hun prøver å være tålmodig på veien. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sjoko-nyter

– Vi (Norge) har en ung tropp nå, og da kan alt være mulig. Alle har stort potensial, så jeg tror hvem som helst av oss kan bli den nye profilen, legger 23-åringen kjapt til.

Hun lever og ånder for idretten, men én ting hun ikke vil ofre på veien, er søtsaker.

– Friidrett er mer en livsstil enn en sport. Selv om man er ferdig på trening, så kan man ikke bare glemme det. Jeg passer alltid på å få nok søvn, så jeg legger meg nesten alltid tidlig. I tillegg passer man på det man spiser, sier hun, men fortsetter:

– Jeg tenker på idretten nesten hele tiden, men det er viktig å kunne leve også. Man kan ikke legge altfor mange bånd på seg selv. Jeg prøver å gjøre en mellomting. Jeg vil for eksempel ikke kutte ut alt av søtsaker. Det har jeg prøvd før, men da blir jeg bare deprimert, sier hun og ler.

Spesielt sjokolade er en personlig favoritt.

– Sjokolade er et «must». Det må jeg ha, men bare litt. Kroppen trenger det, liksom. Litt sjokolade kan ikke skade, i hvert fall ikke når man trener såpass mye, sier Iuel og gliser.

40 plater

Den danskfødte 23-åringen, som nylig kom tilbake fra collegefriidretten i USA etter fire år over dammen, er svært fornøyd med å ha lett tilgang på norsk sjokolade.

– Det var helt forferdelige tilstander i USA. Det kan ikke regnes som sjokolade, det de lager der, spøker hun.

– Jeg måtte importere. Jeg tror jeg kjøpte med meg nesten 40 sjokoladeplater i julen, men det ble for mye av det gode. Da gikk jeg nesten lei. Heldigvis kunne jeg dele ut masse til venner og lagkamerater i USA, sier hun.

Iuel har begynt å kjenne litt på mesterskapsnervene før VM i London. Hun prøver å koble av og ha det gøy med lagkameratene Karsten Warholm og Elisabeth Slettum før alvoret går i gang. Mesterskapet starter først søndag for Iuels del, da med forsøk på 400 meter. Men har 23-åringen med norsk sjokolade i bagasjen?

– Nei, faktisk ikke. Men engelsk sjokolade er ikke så ille, det heller, sier det norske friidrettshåpet, før hun igjen tar fram smilet.