– Jeg står her med stor stolthet. Jeg er glad og litt trøtt etter den siste perioden med mange kamper, diskusjoner og telefoner. Jeg ser veldig frem til å komme i gang, sier Johansson til VG.

Svensken forteller at han allerede har bladd i Nils Arne Eggen-boken «Godfoten».

– Vi har hatt en lang, god og grundig prosess mellom meg og den sportslige ledelsen. Vi har diskutert hvordan klubben skal bevege seg fremover. Vi har funnet ut at vi er en god match.

Svensken trekker frem Manchester City-manager Pep Guardiola som et forbilde.

– Jeg har alltid vært inspirert av fotball som er «vel-coachet». Det er ingen hemmelighet at jeg har fulgt mye med på det Guardiola har gjort. Jeg kan nyte å se et velorganisert Antonio Conte-lag også. Så lenge man kan se en tydelighet i hva som skjer, nyter jeg å se det.

Styreleder Cecilie Gotaas Johnsen forklarer valget slik:

– Vi er svært glad for å ha fått på plass den kandidaten vi mener er best for Rosenborg akkurat nå. Det har vært en grundig og ryddig prosess hvor mange kandidater har vært evaluert. Strategien har lagt sterke føringer på hva vi har vektlagt i trenerjakten. Underveis har det vært diskusjoner med takhøyde og ulike synspunkt, men det er et samlet styre som står bak beslutningen om ny trener., sier RBKs styreleder.

– Treneransettelser er alltid en risiko, men vi tror vi har truffet godt, sier Johnsen til VG.

– Han er ung. Hva sier du til de som er skeptiske til at dere henter han som trener?

– Se til internasjonal fotball, hva som er i ferd med å skje. Du har klassiske trenere. Så har du har unge, fremadstormende trenere som er mye mer analytiske, med sterke lederegenskaper. Jeg tror alder er irrelevant. Det handler heller om hva du gjør på treningsfeltet. Jeg tror folk blir veldig positivt overrasket.

Også sportssjef Mikael Dorsin er glad for avgjørelsen.

– Ung eller gammel. Jeg ser på Alfred som en topptrener som vi har hatt en god runde med. Vi føler dette blir veldig bra. Jeg tror det blir perfekt, sier Dorsin til VG.

Landslagssjef Ståle Solbakken kjenner Johansson «veldig godt» etter tiden i FC København, hvor svensken var trener i danskenes ungdomsavdeling – sist som U19-sjef.

– Han kan være en kommende stortrener. Jeg tror han kan gjøre en veldig fin figur, sier Solbakken til VG.

– Hva får deg til å si det?

– Han er fotballfaglig flink. Han vet hva han vil. Han er smart. Han er en veldig oppegående trener, en fin fyr, som har en klar filosofi for hvordan han skal opptre som trener og leder. Nå får han en fin utfordring, som han sikkert har tenkt nøye over før han sa ja, sier Solbakken.

NY RBK-SJEF: Svenske Alfred Johansson tar over Rosenborg. Foto: Foto: RBK.no/Caroline Vollen

En FCK-kjenner har beskrevet at Johansson faktisk kan minne om Solbakken i sin stil og væremåte.

– Hva tenker du om at RBK har funnet en juniortrener i FCK og gått for han?

– Det er offensivt. Det er et friskt valg. Alle treneransettelser er et snev av sjansespill. RBK har ikke ansatt han over natten. Det har helt sikkert vært en konstruktiv dialog hvor de har funnet frem til hverandre.

UNG: Svenske Alfred Johansson er født i 1990. De siste sesongene har han hatt suksess med FCKs juniorlag. Foto: Torkil Fosdal / FCK.DK

Johansson bryr seg ikke om røster som skulle være kritiske til hans unge alder og mangel på A-lagserfaring.

– Man skal ha respekt for at alle skal ha deres meninger om ting, men jeg er fokusert på at vi har hatt en veldig bra prosess og jeg er glad for å være her nå. Jeg tror dette blir et veldig spennende prosjekt, sier 33-åringen.

– Hva tenker du om spranget fra å trene et U19-lag til en herreklubb med store ambisjoner?

– Jeg er ikke så urolig. Jeg kommer fra et miljø med stor interesse og store ambisjoner, akkurat som det er her. Det har kommet en del dyktige trenere fra der jeg kommer fra. Jeg ser egentlig bare frem til å komme i gang med dette prosjektet.

Solbakken mener overgangen fra ungdomstrener til sjef for et A-lag er stor. Den tidligere FCK-lederen mener at Johansson er kunnskapen som trengs for å lykkes og påpeker at teamet rundt svensken også vil spille en viktig rolle.

– Hva blir det viktigste Johansson gjør som ny RBK-trener?

– Å få sitt konsept ut på banen, slik at publikum og omgivelser ser at de er på rett vei. Rosenborg har et kjempepotensial. Det er et veldig fint tidspunkt å ta over RBK på. Det er en stor klubb hvor du kan bygge noe nytt. De har en herlig backing fra tribunene. De er den mestvinnende klubben i Norge. Det ligger fortsatt mye latent som kan utløses der. Jeg tror Alfred vil bygge sten for sten, sier Solbakken.

Rosenborg har slitt stort de fem siste årene, både sportslig og økonomisk. Siden 2019 har klubben ikke tatt et eneste trofé.

Hverken Eirik Horneland (2019/2020), Trond Henriksen (2020), Åge Hareide (2020/2021), Kjetil Rekdal (2022/2023) eller Svein Maalen (2023) har lykkes i jobben.

Johansson husker godt storhetstiden til RBK.

– Det Rosenborg vil stå for, er en offensiv fotball hvor vi skal fremover i banen, men også være et sterkt kollektiv defensivt. Det er noen av sakene jeg står for.

– Hva er realistisk for RBK neste sesong?

– Det er ingen tvil om at Rosenborg er en klubb som hører hjemme i toppen av Norge. Samtidig må vi ha respekt for hvor vi er nå og hvilken tid saker og ting tar. Måten vi skal ta klubben fremover på, er å utvikle spillerne, spillemåten og støtteapparatet. På den måten skal vi få sterke prestasjoner på treningsfeltet og Lerkendal fremover, sier Johansson, som mener at troppen har et stort potensial.

Bakgrunn: RBKs fem år med kaos