– Jeg stortrives i vervet. Valgkomiteen har ikke begynt å jobbe, og da er det ikke naturlig at jeg går ut med min beslutning, men jeg har bestemt meg, sier Tvedt diplomatisk.

Men når 50-åringen snakker om norsk idretts framtid, er det lett å tolke ham dit at en ny fireårsperiode frister så mye at når valgkomiteen spør om noen uker, så blir svaret «ja».

– Det som taler for, er at jeg kom inn i idretten som seksåring. Det har lagt hele grunnlaget for mitt engasjement. Det er en fantastisk organisasjon. Det handler om idrettsglede for alle. Det har vi ikke bare som visjon, men også i praksis. Det å være med å utvikle Norges største frivillige organisasjon for barn og unge, er fristende, bekrefter Tvedt.

Bare én ting ser ut til å kunne gi motsatt svar – mer frihet til å styre tiden med familie og venner:

– Det handler om vurderingen på egen motivasjon og hva du skal bruke livet ditt på. Det går fort. Det er fire år i slengen, men jeg skal ta dette med valgkomiteen først.

foto
Tom Tvedt ønsker etter NTB forstår gjenvalg som idrettspresident. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det har stormet rundt Tom Tvedt. Manglende åpenhet, idrettstoppenes pengebruk og keitete opptreden i mediene. Men så roet det seg. Fra å tilsynelatende være ferdig som idrettspresident, har Tvedt i langt større grad enn de fleste kritikerne så for seg, langt på vei selv fått regien over egen framtid.

– Vi hadde et fint år før det hele braket løs. Nå har vi lagt fram 25.000 kvitteringer. Det var en balansegang mellom å være arbeidsgiver og en mottaker av offentlige midler. Vi har ryddet opp. Jeg har sittet ved roret når vi har innført klare retningslinjer for innkjøp og alt med åpenhet. Vi har ingenting å skjule, sier Tvedt.

Orkan

Han ble valgt til idrettspresident i 2015.

– Én ting er kvitteringer, noe annet er at vi må bli flinkere til å brette ut hele organisasjonen. Vi må være mer interaktive, ingenting skal være lukket. Kommunikasjon og informasjon må bli bedre. Alt dette håndterer den nye generalsekretæren (Karen Kvalevåg) med stødig hånd. Jeg er trygg på at endringene blir godt fulgt opp, fortsetter idrettspresidenten.

Han følger opp med at driftskostnadene i Norges Idrettsforbund er kuttet med 15 millioner kroner og at organisasjonen er blitt langt mer effektiv. Og så avslører han langt på vei hva han vil svare valgkomiteen.

– Motivasjonen er virkelig til stede. Oppi denne stormen, eller mer orkan i kastene, har vi levert. Vi har levert det beste overskuddet på lang tid, organisatorisk og sportslig leverer vi bedre enn noensinne.

– Vi leverer på økonomi, vi vokser i antall medlemmer, vi tar opp nye idretter og vi har flere jenter. Hadde jeg vært bedriftsleder, hadde jeg nok fått lønnsøkning, humrer Tvedt.

Skole og idrett

En kampsak i neste periode blir å knytte skolene og idretten tettere sammen.

– Jeg mener noe av det viktigste er det som går opp mot en skolegang som varer lenger for våre barn. De skal være lenger på skolen, som i SFO, og samfunnet endrer seg. Da må vi klare å koble skole og idrett på en helt annen måte, slik at idretten ikke blir en ekstrabelastning, men fortsetter å være en glede, sier Tvedt ivrig.

Kanskje er det politikersluggeren i han som taler, kanskje er det den tidligere landslagsspilleren i håndball som dirigerer – uansett, engasjement er sterkt.

– Vi må gjøre idrettslagene bedre rustet for framtiden, blant annet gjennom spillemidler til anlegg. Forutsetningen er å beholde spillmonopolet (Norsk Tipping/Rikstoto). Det viktigste framover blir derfor å integrere anlegg, skole, treningstid og finansiering gjennom enerettsmodellen.

– Det høres ut som du er lysten på en periode til som idrettspresident?

– Jeg startet med å si at jeg stortrives, sier 50-åringen som har fått nytt kontor – vegg i vegg med fotballpresident Terje Svendsen og skipresident Erik Røste.

Skitten valgkamp?

Tidligere har Sven Mollekleiv åpnet for å være motkandidat under Idrettstinget neste år. Tvedt gjentar det han tidligere har sagt, at han håper idretten kommer med flere kandidater.

– Det er naturlig med flere kandidater. Det uroer meg ikke.

– Frykter du en skitten valgkamp?

– Nei, det er jeg overhodet ikke bekymret for. Idrettens idealer hviler på fair play. Da må vi i idretten selv leve opp til våre idealer. Vi kan ikke predikere fair play, åpenhet, rettferdighet, vennlighet og shake hands dersom vi ikke klarer å oppføre oss på en ordentlig måte, sier Tvedt.