Etter å ha syklet solo i 40 kilometer kunne nederlandske Anna van der Breggen juble for sitt andre gull av to mulige under årets sykkel-VM i italienske Imola.

Bare en gang tidligere har en kvinne vunnet både temporitt og fellesstart i et VM. Franske Jeannie Longo gjorde det i 1995. Gullet er dessuten van der Breggens andre i kvinnens landeveisritt. Også i Innsbruck i 2018 var hun overlegen og kom solo i mål. Hun er dessuten regjerende olympisk mester.

Rytteren fikk en luke med like over fire mil til mål, like etter at dagens ti kvinners sterke brudd var kjørt inn.

Anna van der Breggen syklet 40 kilometer i front før hun kunne juble for sitt andre VM-gull på tre dager. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Veltet igjen

I en tøff VM-løype skulle Norge kjøre for sjansene til Stine Borgli og Katrine Aalerud. Sandnes-syklist Borgli fikk det tungt etter at hun havnet i asfalten.

– Jeg har bare noen småsår, sier hun på telefon fra Italia et par timer etter målgang. 30-åringen ble nummer 71, over ett kvarter bak vinneren.

– Jeg kom med litt høy fart inn mot en sving. Jeg hadde syklet den mange ganger før og visste om den. Hun foran meg bremset, jeg klarte ikke å bremse fort nok, kjørte inn i henne og havnet i grøfta. Det var bare en tåpelig velt, sier hun.

Borgli kom seg kjapt på sykkelen igjen, men det var for sent å gjøre noe med teten.

– Det skjedde etter at vi var halvveis i rittet. Jeg prøvde å kjøre ganske intensivt. Det er alltid kjipt å stå av et ritt. Jeg har ingen brudd, og det gikk greit.

Stine Borgli veltet også i EM for en måned siden. Hun slet med vond lyske og nakke etterpå.

– Har du blitt hemmet av den velten?

– Jeg føler ikke det har satt meg tilbake på noe vis. Jeg hadde god tid og fikk behandlinger inn mot Giro d´ Italia.

– Gode muligheter

Ifølge Borgli fungerte det norske laget lenge bra og fulgte planen, men ingen av dem med norsk trøye var med i medaljekampen da det nærmet seg målgang.

– Underveis tenkte jeg at det var muligheter for en god plassering. Vi hadde god tro på både meg og Katrine.

– Det er litt min egen feil. Jeg havnet bak i en gruppe og satset på at de andre gjorde jobben. Jeg er sterk i bakkene, mens posisjonskamp er min svakhet. Jeg må skjerpe meg, sa Katrine Aalerud, Norge beste lørdag, til TV 2.

– Vi skulle gjerne hatt en ekstra rytter som kunne bidratt. Det er vanskelig å forvente resultater med bare én rytter i finalen, sier Borgli, som skulle gått i brudd hvis alt gikk etter planen.

Stine Borgli fikk selskap av Susanne Andersen fra Stavanger etter velten. De to fikk samme tid i mål, Andersen én plass foran lagvenninnen på listene.

– Susanne kom seg opp til min gruppe. Vi kjørte sammen og tauet på resten.

Nå skal FDJ-syklisten hjem til Sandnes i noen uker før en travel høst. Korona-situasjonen gjør at ingenting er sikkert, men blant annet står Amstel Gold Race, De Panne og Flandern Rundt på planen.

– Jeg trener som om det blir noe av.

Susanne Andersen endte på 70. plass. Foto: Heiko Junge, NTB

– Ikke dette vi kjører for

Katrine Aalerud lå i den nærmeste forfølgergruppen ut på den siste av fem runder à 28,8 kilometer. Hun kjempet lenge, men greide ikke å henge med da medaljene skulle fordeles og endte på 24. plass, 3,08 bak vinneren.

– Jeg er egentlig ikke fornøyd, det er ikke dette vi kjører for, sa Aalerud til TV 2 etter målgang.

Ingrid Lorvik ble nummer 89 (26,47 bak), mens Martine Gjøs måtte bryte.

Regjerende mester Annemiek van Vleuten sikret to nederlendere på topp. Hun spurtslo hjemmehåpet Elisa Longo Borghini i kamp om sølvet.