Dagbladet.no har fått tak i det interne dokumentet som viser hvordan norske politikere skal overbevises til å gi Tromsø-OL statsgaranti.

Det er ventet at regjeringen skal ta en beslutning i løpet av oktober, og tirsdag 5. august ble strateginotatet lagt fram for styret i Tromsø 2018.

«Dette dokumentet er utkast til et verktøy for å få et positivt utfall av regjeringens og Stortingets arbeid med en statsgaranti. (...) Denne planen er utelukkende rettet inn mot arbeidet mot de politiske beslutningstakere.», heter det i åpningsavsnittet i dokumentet, skrevet av strategi- og kommunikasjonssjef i Tromsø 2018, Roger Ingebrigtsen ifølge Dagbladet.no.

Tre faser

Arbeidet som skal gjøres for å sikre bredest mulig flertall for statsgaranti er delt opp i tre faser.

Den første fasen strekker seg fra 5. august til 29. september. Fokuset i denne fasen ligger blant annet på relasjonsbygging.

Fra 29. september til 30. oktober er målet blant annet å få møte alle de viktige beslutningstakerne. Disse personene er rangert på åtte nivåer. Statsministeren samferdselsministeren, finansministeren og kulturministeren topper denne lista. Videre følger blant annet statsråder, statssekretærer, parlamentariske ledese, stortingsrepresentanter, og ledelsen i NHO og LO.

Fase tre i arbeidet er udatert. I denne fasen er målet å jobbe for at regjeringens forslag får bredest mulig støtte i Stortinget.

Individuelle argumenter

«I forkant av hvert enkelt møte skal vi drøfte særlige argumenter som kan være vesentlig for den vi møter (...) Vi skal også utforme personlige notater til den enkelte basert på personenes interesse,» står det også i strateginotatet.

For hvert parti er det satt opp argumentasjoner for å få den nødvendige støtten. Blant annet skal Arbeiderpartiet møtes med argumenter om samfunns- og miljømessige virkninger og fokus på masseidrett.

Senterpartiet har vedtatt på sitt landsmøte at de er for et OL i Tromsø. Større er motstanden i SV. I forhold til dette partiet skal det refereres til Soria Morie-erklæringen, samfunns- og miljøvirkninger, grønt reiseliv og muligheten til å vise fram Norge som utstillingsvindu for fred, miljø og urfolk.

Høyre vil bli møtt med argumenter om bedriftsøkonomiske effekter, kapital til landsdelen og løft for landsdelens eller landets konkurransekraft. Styret i Tromsø 2018 mener også at miljøstrategien passer perfekt til Venstres miljøprofil.

Hvordan vurderer du mulighetene for at Tromsø 2018 skal få statsgaranti?