«Vålerenga skal kjempe om medalje og spill i Europa hvert år!» lyder den første målsettingen i Oslo-klubbens strategiplan.

På tolv år har det blitt én medalje for klubben som skal være «ledende på og utenfor banen i Norge».

– Konsekvensene for Vålerenga er så mye større enn det er for de andre om de skulle rykke ned, sier fotballekspert Jesper Mathisen til VG.

– Er Vålerenga for gode til å rykke ned?

– Nei, på ingen som helst måte. De har fått som fortjent og vært svake snart hele sesongen. Det har ikke hjulpet veldig poengmessig å bytte Fagermo med Bakke.

12. juni kvittet nemlig klubben seg med Dag-Eilev Fagermo som hovedtrener. Inn kom Geir Bakke fra Lillestrøm.

FERDIG: I sommer ble det klart at Dag-Eilev Fagermo ikke er Vålerenga-trener lenger. Han ledet til Vålerengas hittil siste medalje (bronse) i 2020. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

Da Fagermo pakket sakene lå Vålerenga på en 13.-plass – tre poeng over direkte nedrykk.

Status med fem serierunder igjen er helt lik: 13.-plass og tre poeng over nedrykk.

– Totalt sett har denne stallen og treneren levert altfor dårlig, mener Mathisen.

Da Fagermo tok over jobben fikk han spørsmålet om hvorfor han tok den.

– Jeg satt og tenkte på det litt «skal jeg hoppe etter Wirkola?», men det er en stund siden det har vært en Wirkola her, spøkte Fagermo.

Men det er egentlig ingen spøk. Forrige seriegull til Vålerenga kom i 2005, ledet an av en 36 år gammel Kjetil Rekdal.

Poengsnittet til Vålerenga i år er på 0,96.

Sist gang hovedstadsklubben hadde et dårligere poengsnitt ved sesongslutt var i 2000. Da var snittet 0,92. Vålerenga endte på kvalifiseringsplass, og rykket ned etter kvalifiseringstap mot Sogndal.

– Jeg ser på sesonginnspurten med positive tegn absolutt, men det er ingen ting man ønsker være i. Vi hadde ønsket å være et annet sted på tabellen, det er helt klart, sier Vålerengas sportssjef Joacim Jonsson til VG.

Sammen med Aalesund, Sandefjord, Stabæk, Haugesund og HamKam kjemper Vålerenga denne sesongen om å unngå nedrykk.

Vålerenga er à poeng med Stabæk på kvalikplass. Jesper Mathisen tror Aalesund og Sandefjord rykker ned, slik begge klubber ligger an til per nå.

Rosenborg og Strømsgodset pustes også litt i nakken.

– Så er det veldig vanskelig å si hvem som får kvalikplass. Sånn som det ser ut nå, kan det godt være Vålerenga.

– Det som er vanskelig for Vålerenga er å ligge i den posisjonen med så få kamper igjen, for det var ikke noe de trodde på før sesongen.

VIFs sportssjef tror laget holder seg på Norges øverste nivå.

– Tar man bort kampen mot Lillestrøm, så har vi ikke hatt noe dårlige prestasjoner i det siste. Vi har de fleste spillerne friske, og det betyr mye.

– Dette skal vi greie, og det får folk gjerne tro at vi ikke skal gjøre, så må vi bare motbevise dem det. Det skal vi gjøre, sier Jonsson.

TAP: Vålerengas siste kamp endte i et 0–2-tap for erkerivalen Lillestrøm. Her er begge lags kapteiner avbildet med Gjermund Åsen til venstre for Vålerengas Stefan Strandberg. Foto: Helge Mikalsen / VG

Ekspert Mathisen spør seg hva som vil skje med den videre satsingen ved et eventuelt nedrykk. I 2022 gikk klubben i underskudd på 42 millioner kroner, men hele tapet ble dekket av klubbinvestor Tor Olav Trøim.

– Er han like villig til å spytte penger inn i dette? Da kreves det jo enda mer for å dekke underskudd.

Han fortsetter:

– For Vålerenga er det mye på spill. Lag som Stabæk, Haugesund, HamKam – de merker selvfølgelig et nedrykk på kroppen, for det er så store forskjeller. Men Vålerenga er laget som vil kjenne det mest og er aller størst krise for.

Joacim Jonsson sier at Oslo-laget «selvfølgelig» har i tankene at et nedrykk til 1. divisjon kan være et faktum når de planlegger til neste sesong.

Men de tar forutsetning for at det går bra.

– Hvis det skulle ende i nedrykk, er dette en spillergruppe som vil bli i Vålerenga føler du?

– Det er en spillergruppe - hvis det skulle gå så gærent – som i så fall er med på det, så da forventer jeg at de skal være med på å vise den andre veien også. Det tar jeg for gitt. Det er for så vidt ikke noe diskusjonstema nå.

Vålerenga har tre spillere på utgående kontrakt, mens flere kontrakter går ikke ut før i 2026 eller 2027.

Vålerenga møter to av nedrykksrivalene i Stabæk og HamKam de siste fem kampene.

Først ut er en annen fallen storhet i Rosenborg i sin egen storstue på Valle søndag.

– Å få gå ut å spille en flomlyskamp på søndag kveld, det finnes ingen ting bedre. Det er et privilegium i seg selv. Det er mange som kunne kappet av seg armene for å gjøre det samme. At vi får muligheten til å gjøre det er helt fantastisk, sier Jonsson.