– Vi var eksepsjonelle med ballen, sier Spania-trener Luis Enrique.

Det ble målshow da Spania spilte rundt med Costa Rica. Da Pablo Gavi satte inn 5–0 ble han den yngste til å score i VM siden Pelé scoret for Brasil mot Sverige i 1958. Da var Pelé 17 år og 239 dager ifølge OptaJoe.

Da Gavi gikk på banen onsdag, var han den yngste til å spille et VM eller EM for Spania. Han takket for tilliten med to målgivende i tillegg til målet.

– Dette hadde jeg aldri sett for meg. Jeg vet at jeg er den yngste i laget, og jeg respekterer alle, men utpå banen er det annerledes. Der får jeg ut mitt beste, sa Gavi etter onsdagens seier skriver NTB.

Skal det bli Spanias mesterskap? Skal dette bli Barcelona-spiller Gavis store gjennombrudd utenfor den hjemlige La Liga i Spania?

«Det var en nådeløs oppvisning fra Luis Enriqes lag. De dominerte fra første til siste minutt. I tillegg til tre poeng, så sendte de en tydelig beskjed til resten av landene i turneringen», skriver den spanske storavisen Marca i sin oppsummering av kampen.

Det er 12 år siden Spanias forrige og eneste VM-gull i fotball. Og i et mesterskap hvor noen av favorittene har fått seg en smell i første kamp, så leverte Spania en helstøpt kamp. De scoret og scoret, og ga seg ikke.

For så langt i mesterskapet har Argentina gått på en historisk skrell, Tyskland raknet og tapte tidligere onsdag. Men Spania viste få svakheter. Costa Rica er neppe en motstander som sier all verden om hvor listen ligger, men Spania var solide – og sultne. Og de har 18-åringen Gavi.

Målshowet startet etter drøye ti minutter. Og det var litt av et mål. Gavi serverte Dani Olmo som sto med ryggen mot mål. Olmo tok ballen lekkert ned, snudde seg og lobbet den over keeper Navas.

Ti minutter senere spilte Busquets til Jordi Alba som serverte på strålende vise foran mål, der sto Marco Asensio klar med venstrefoten, en berøring og rett inn i hjørnet. Spanske-kongen Felipe smilte og klappet på tribunen.

– Marco Asensio er spektakulær, full av selvtillit, sier Enrique.

MÅL: Marco Asensio scoret Spanias andre mål. Dani Olmo, som scoret det første, er på vei for å gratulere med mål. Foto: Alessandra Tarantino / AP

Og målene skulle komme med ti minutters mellomrom, for etter 30 minutter scoret Spania igjen. På straffe den gangen. Jordi Alba ble felt av Óscar Duarte. Dommer blåste. Ferrán Torres gjorde seg klar. Han tok fart, stoppet litt, sendte keeper Navas en vei, satte ballen rolig og sikkert til den andre siden. Iskaldt.

KJEMPET: Ferrán Torres scoret først sikkert på straffe, så satte han inn et «arbeidsmål» forbi Navas. Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Åtte minutter ut i 2. omgang satte Ferrán Torres ballen i mål igjen. Han kjempet med seg ballen og satte den i mål fra kloss hold. Målgivende? Pablo Gavi.

Så var det 18-åringen selv som skulle sette ballen i mål. Han traff ballen på volley, og satte lærkula i stolpen og mål. For en mesterskapsdebut.

BRASILIANSK LEGENDE: Pelé (t.v.) mot Frankrike i fotball-VM i 1958. Han er fortsatt yngste målscorer i ett VM. Foto: PrB/TT

Så scoret Carlos Soler6–0, før Álvaro Morata fant nettmaskene på overtid, 7–0.

PS! Andoni Gokoetxea var den yngste målscoreren i et mesterskap for Spania før Gavi scoret onsdag. Gokoetxea var 20 år, da han scoret mot Danmark i 1986-VM.