Et nytt begrep har dukket opp, og det kan til forveksling høres ut som nummeret på et SAS-fly. Det er alt annet enn det, må vites. SK 2013 er forkortelsen for trendbegrepet «Sommerkroppen 2013». Treningsmagasiner, ukeblader og aviser skriver spaltemeter opp og ned om kropp og sommer. Og jeg som trodde at det viktigste var å ha en helse og en kropp som fungerer mer enn to uker ikledd enkle plagg i sommersolen.

Kropp er blitt et statussymbol

På 1980-tallet var vannseng, mikrobølgeovn, store mobiltelefoner og personsøker statussymboler. På 1990-tallet skulle vi drikke dyr konjakk, rødvin og dra på eksotiske reiser. På 2000-tallet er det ut med ting og inn med kropp. En pen og veltrent kropp gir status og er blitt symbol på at man er vellykket. Ordtaket «Min kropp er et tempel» har du sikkert hørt. Det er stort fokus på utseende og lite på det helsemessige. Denne ekstreme oppmerksomhet rundt kropp og utseende medfører at mange unge og voksne får komplekser og unødvendige bekymringer.

Gjør utfordringer til muligheter!

Yrkesmessig og personlig er jeg svært engasjert i å fremme helseperspektivet rundt fysisk aktivitet. Det handler om å motivere folk til å være mer i aktivitet og gjennom dette bidra til å gjøre folk flest friskere. Folk har ulike behov og målsettinger, og det synes jeg er strålende. Her spenner det fra et konkurransefokus til dem som behøver hjelp til å komme seg opp av sofaen. Livsstilssykdommer er en overhengende helsefare for samfunnet, og prognosene for vår helseutvikling er dystre. Ifølge WHO (Verdens helseorganisasjon) vil 70 prosent av all sykdom innen 2020 skyldes livsstils-sykdommer. Men fortvil ikke, det finnes håp, og det fine er at vi selv kan ta grep! Det er ikke så mye som skal til. Bare det å øke hverdagsaktivitetsnivået gir store helsegevinster. Jeg sier som løpedronningen Ingrid Kristiansen i helgens VG: «Du må ikke trene så voldsomt, bare du er aktiv». Gå til og fra jobben, ta trappen istedenfor heisen eller rulletrappen, gå til butikken, sykle deg en tur, lek med ungene, spill ballspill, klatre i trær eller løp deg en tur. Ta grep om hva du spiser og drikker. Kutt ut brus og juice, drikk vann og spis mer grønt og grovt. Dette er små endringer som gir et stort utslag på helsen.

«B for Life»

Min bekymring er at kroppsfokuset tar over for den helsefremmende, og da spør jeg: Skal SK 2013 være et fokus? I min verden er svaret nei. Mitt liv består av mer enn noen ukers ferie i lett bekledning. Det nytter lite med noen uker hard jobbing for å få en sommerkropp som det så fint heter og glemme det viktigste, nemlig alle de andre månedene i året som du skal ta vare på kroppen og helsen. Jeg går for et nytt begrep: «B for Life». Det står for "Body for Life (Kropp for livet)". Den kroppen du har er faktisk den eneste du får, og den må du ta vare på! Valget er å ta de gode grepene som gjør at helsen og kroppen din kan ta deg gjennom livet på en best mulig måte. Resepten er klar, den består av en passe dose med fysisk aktivitet hver dag, et sunt og balansert kosthold og glede ved å kunne bruke en kropp som er skapt for bevegelse. Så, folkens, ut og nyt sommersolen, vandre lettkledd og vær stolt av den kroppen du har!

Hilde Sandvoll Foto: Ronald Johansen