Etter kveldens Vålerenga-seier i Stavanger er det rekordjevnt i Fjordkraft-ligaen. Oilers topper tabellen med 64 poeng, tre poeng foran Vålerenga. Poenget bak lurer Stjernen, som vant 7–3 mot Manglerud Star. Storhamar er nummer fire med 59, a’ poeng med Sparta, som har tre kamper til gode.

– Vi i Sparta er et av seks lag som kan vinne. Mange har spådd dette lenge, men det er litt naturlig at det blir jevnere. Oilers har vært lokomotivet i mange år, mens Vålerenga satser hardere i nye Jordal. Det samme skjer i Asker. Storhamar er tilbake og vil ha en ny tittel. Det blir et «race» helt inn, sier Sparta-trener Sjur Robert Nilsen til VG.

TITTELKANDIDAT: Sparta-trener Sjur Robert Nilsen mener alle i topp seks kan vinne serien. Jevnheten i grunnspillet gjør også at få lag kan toppe formen inn mot sluttspillet, mener treneren. Foto: Christoffer Andersen / NTB

55-åringen er klar på at en jevnere norsk hockey gagner alle. Selv om Sparta for øyeblikket er preget av skader, er treneren tydelig på at det er finale i sluttspillet som er det store målet for sarpingene.

– Det er spennende. Tradisjonelt sett har det vært en liga med to lag i toppen. Det har skiftet litt på hvem det er. 40 norgesmesterskap er 30 fordelt på tre klubber. Vålerenga, Oilers og Storhamar. Nå har det åpnet seg for flere. Det må vi si er positivt.

Han gir måten Oilers utviklet seg til å bli et lokomotiv mye av æren for den rekordjevne sesongen.

– Jeg tror at dette er effekten av at Oilers har drevet godt. De har vært profesjonelle lenge. De har vært en klubb til etterfølgelse. Nå må flere følge etter og bli helprofesjonelle. Det opp til ligaen, forbundet og klubbene å utnytte at dette. Da handler det om å tiltrekke seg flere sponsorer og mer folk på tribunen, sier Nilsen, som mener at grunnlaget er det for en toppdivisjon hvor de fleste klubbene budsjetterer med 25 milioner kroner i året.

Foran møtet med Vålerenga hadde Oilers vunnet fem strake kamper i seriesammenheng. Det ville gjestene gjøre noe med. Og det var Vålerenga som tok ledelsen. Ikke bare en, men tre ganger. 14 minutter ut i den første perioden kom den første. Kalle Ekelund sendte av gårde et langskudd. En styring sørget for at Joona Partanen i Oilers-målet var utspilt. 1–0 til de kongeblå gjestene i Stavanger.

Bare to og et halvt minutt ut i den andre perioden slo hjemmelaget tilbake. Cristopher Karlsen fikk både tid og rom foran VIF-sisteskanse Mitch Gillam, og med sin niende scoring på de siste elleve kampene utlignet han Vålerengas ledelse.

Da trodde hele DNB Arena at Oilers skulle snu kampen. Men den gang ei. 30 sekunder etter utligningen sørget Tobias Lindström for 2–1 til Vålerenga. Helt fortjent sett ut i fra kampbildet.

Etter hvert tok vertene fullstendig over, men til tross for stor støtte fra hjemmesupporterne, sto Vålerenga godt i mot. I stedet var det gjestene som avgjorde det hele med fem minutter og 34 sekunder igjen på klokken. På svært effektivt vis sørget Magnus Brekke Henriksen for 3–1 akkurat i det en Oilers-utligning lå i luften.

Så åpnet klønete Vålerenga-bytter for en real sluttspurt fra hjemmelaget. I overtall - seks mot fire - tok det bare et lite minutt før reduseringen kom. Målscorer var Rob Bordson. Da var det fremdeles to og et halvt minutt igjen på klokken.

Men Vålerenga kjempet med nebb og klør og klarte akkurat å dra i land seieren. VIF-kaptein Martin Røymark sørget for 4–2 i det åpne målet med ett minutt og 20 sekunder igjen.