– Han er i fyr og flamme, så det er bare å applaudere den mannen.

Det sier Brann-spiller Fredrik Pallesen Knudsen til VG like etter 4–1-seieren over Stabæk 16. mai.

Der kunne han se at Bård Finne banket inn to nye scoringer. Brann-spissen er med det oppe i syv mål på de åtte første kampene i Eliteserien.

– Det er jeg fornøyd med, sier Finne til VG, før han raskt drar fokuset bort fra seg selv:

– Det er tidlig, og det er veldig mye fotball som skal spilles. Nå handler det først og fremst om laget. Vi har lyst til å vise norsk fotball at vi har kvalitet.

Lørdag klokken 16.00 går Finne ut på nasjonalarenaen i Oslo foran et fullsatt Ullevaal stadion. På motsatt banehalvdel står Lillestrøm, som 16. mai tapte 1–2 hjemme for Sarpsborg 08.

– Vi har ikke lyst til å vise oss frem på denne måten igjen. Vi skal bite ekstra fra oss i cupfinalen. Vi har en sult og hevngjerrighet som vil har lyst til å vise om noen dager, sier LSK-spilleren Magnus Knudsen til VG.

– Så dette kan bli skummelt for Brann?

– Det kan du si, ja.

Midtbanemannen forteller om en enorm lyst til å slå tilbake på norsk fotballs største scene.

– Vi pratet i garderoben om a vi skal bruke alt sinnet og energien vi har på Brann. Det blir en kamp i seg selv på tribunene. Så vet vi at Brann liker å spille, det går fort med dem, men de etterlater seg samtidig rom i kontringsfasen, sier Knudsen.

VIL SLÅ BRANN: Magnus Knudsen og LSK ble beseiret mot Sarpsborg 08 tidligere i uken. Det vil ikke romerikingene skal skje på Ullevaal stadion. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Finne blir utvilsomt en viktig mann å stoppe for romerikingene. Bergens Tidende-kommentator Anders Pamer har fulgt spissen siden han som 17-åring sjokkerte med to mål mot Rosenborg. Han er ikke i tvil på hva som gjør at målene renner inn for den nå 28 år gamle bergenseren.

– Nå er han på et sted og i et system hvor han passer aldeles perfekt. Han har fått tillit som midtspiss, på et lag som spiller en fotball som passer ham perfekt. Bård Finne har alltid vært god til å sette ballen i mål, det vet vi, sier Pamer til VG og fortsetter:

– Når han får mange sjanser i boksen og holder veldig høy klasse som avslutter, blir det mange mål. De spiller en fotball som skaper mange sjanser for spissen. De leter etter ham i boksen, og det gjelder å gi ham ett eller to tideler. Akkurat nå er han som skreddersydd i den rollen.

Grafikk: www.sofascore.com

Brann-trener Eirik Horneland er helt enig i at Finne passer inn i Branns måte å spille fotball på.

– Han har vært ekstremt viktig både i opprykket i fjor, da han var toppscorer i ligaen, og i år. Han kler laget vårt, så vi kommer til å få mye ut av ham i månedene fremover, sier Horneland til VG.

– Han er fantastisk, en unik avslutter, og en målscorer uten sidestykke. Den evnen han har til å bevege seg inne i motstandernes boks, er det få andre som har, sier Brann-assistent og tidligere spiller Erik Huseklepp til VG.

Allerede etter åtte serierunder er Finnes tall i Eliteserien på høyde med det beste han har levert i karrieren. Med syv mål er han bare tre bak sin personlige bestenotering, satt som Vålerenga-spiller i 2018. Den gang brukte han 12 flere kamper på å nå syv mål.

– Han er skikkelig giftig, og det er det en høy europeisk klasse på. Det er ikke mange spisser som klarer å tverrvende på et så lite areal, vite hvor man er, og samtidig være dødelig presis, sier Pamer.

Inkludert cupen er Finne oppe i 10 mål i 2023. På lørdag kan scoring nummer 11 komme for Branns nummer 11. Da er det cupfinale mot Lillestrøm.

– Det er en enorm kamp. Det var gøy på 16. mai, og så skal vi ha det gøy på lørdag, sier Finne.