Amerikaneren slet tungt fra start i løpet, og 32-åringen havnet langt bak de beste.

Etter et gnistrende godt skirenn kunne Pärmäkoski juble for verdenscupseier på den tradisjonsrike langrennsarenaen. Victoria Carl kom på 2.-plass, 1,9 sekunder bak. Kerttu Niskanen, som aldri tidligere hadde vært på pallen i verdenscupen i Lahti, ble nummer tre.

– Det å få denne tilbakemeldingen for Krista har alt å si med tanke på satsingen fram mot Trondheim neste år, sa Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.

Krista Pärmäkoski tok ut alt da hun vant 20 km klassisk på hjemmebane i Lahti lørdag. Foto: Vesa Moilanen/LEHTIKUVA / NTB

Heidi Weng ble beste norske på en 8.-plass, men veteranen var aldri i nærheten av en pallplass.

– Det ser ut som det blir tøffe forhold, så vi får se når jeg kommer ut der. Det blir spennende, sa Weng til Viaplay før start.

Anna Svendsen fra Tromsø ble tredje beste norske løper på 13. plass. Hun var to minutter og 18 sekunder bak Parmakoski i mål, og rett i overkant av 20 sekunder bakk en topp 10-plassering.

Svendsen fikk plass på laget på grunn av sykdom i den norske troppen, og kommer rett fra et bronseløp i NM-sprinten på Beitostølen forrige helg.

Lørdagens renn i Lahti var det lengste individuelt i klassisk stil i verdenscupen på hele 17 år.

Søndag skal det gås individuell sprint i skimetropolen som har arrangert VM i nordiske grener to ganger (2001 og 2017) siden tusenårsskiftet.

Neste helg forflytter langrennssirkuset seg til Holmenkollen. Der skal både kvinnene og herrene gå femmil i klassisk stil.